BM2031FRH Finanční řízení hotelu a lázeňských zařízení

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
winter 2024
Extent and Intensity
0/2/0. 4 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
doc. Ing. Martin Petříček, Ph.D. (seminar tutor)
Ing. Petr Studnička, PhD. (seminar tutor)
Guaranteed by
doc. Ing. Hana Březinová, CSc.
Course Enrolment Limitations
The course is offered to students of any study field.
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je seznámit studenty se specifiky ekonomiky hotelu, resp. podniků ubytovacích a stravovacích služeb a lázeňských zařízení v porovnání s obecnou ekonomikou podniku, dále naučit studenty využívat metody správy aktiv a pasiv v hotelu, řízení nákladů a jejich optimalizaci a osvojit metody řízení výnosů. Dílčím cílem je objasnit vliv kontrolních aktivit a daňového systému na hospodaření podniku.
a) Student získá znalosti v oblasti realizace ekonomické činnosti hotelu, resp. lázeňského zařízení, znalosti při řízení a správě aktiv, pasiv, nákladů a výnosů. Student zná podstatu procesů hotelu v rámci jednotlivých středisek a zná podstatu jejich výnosových a nákladových činností.
b) Student bude schopen identifikovat zdroje výnosů, řídit náklady, eliminovat neefektivitu v hospodaření a navrhovat opatření vedoucí k optimalizaci procesů při zachování úrovně kvality poskytovaných služeb.
c) Student dokáže určit zdroje výnosů a nákladů v rámci jednotlivých středisek a také aplikovat standardní postupy vedoucí ke zvyšování výnosů a snižování nákladů. Zdůrazněn je rozdíl v hospodaření mezi soukromým sektorem (hotel) a veřejným sektorem (lázeňské zařízení).
Syllabus (in Czech)
  • 1. Úvod do problematiky, repetorium nauky o podniku
    2. Majetková a kapitálová struktura hotelu, optimalizace majetku, řízení kapitálu, finanční páka, daňový štít
    3. Dlouhodobý majetek v hotelu, struktura a typologie dlouhodobého majetku v hotelu a jeho řízení, odpisy
    4. Oběžný majetek v hotelu, struktura zásob v hotelu a jejich řízení, řízení a zajištění pohledávek, řízení peněžních prostředků
    5. Výsledek hospodaření hotelu, modelování hospodářského výsledku, analýza bodu zvratu
    6. Náklady v hotelu, typologie, struktura a moderní metody jejich řízení
    7. Zdroje výnosů v hotelu, výkonové ukazatele, revenue management, yield management, outsourcing
    8. Investiční činnost v hotelu a měření efektivnosti investic
    9. Vliv daňového systému na ekonomiku hotelu, daně z příjmů, daně ze spotřeby, majetkové daně, systém sociálního pojištění, mzdy v hotelnictví
    10. USALI a poměrové ukazatele v hotelnictví
    11. STR Global Index
    12. Systém veřejného zdravotního pojištění a financování lázeňské péče
    13. Opakování učiva
Literature
    required literature
  • BŘEZINOVÁ, Hana a Vladana HORÁKOVÁ. Finanční řízení hotelů. 1st. Praha: Wolters Kluwer, 2022, 288 s. ISBN 978-80-7676-523-8.
    recommended literature
  • KŘÍŽEK, Felix a Josef NEUFUS. Moderní hotelový management. Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3868-0.
Assessment methods (in Czech)
Samostatná práce v seminářích, ústní zkouška
Language of instruction
Czech
The course is also listed under the following terms winter 2022, winter 2023.
  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/winter2024/BM2031FRH