UCP:BM2031FRH Finanční řízení hotelu a lázeň - Informace o předmětu
BM2031FRH Finanční řízení hotelu a lázeňských zařízení
University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.zima 2024
- Rozsah
- 0/2/0. 4 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- doc. Ing. Martin Petříček, Ph.D. (cvičící)
Ing. Petr Studnička, PhD. (cvičící) - Garance
- doc. Ing. Hana Březinová, CSc.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámit studenty se specifiky ekonomiky hotelu, resp. podniků ubytovacích a stravovacích služeb a lázeňských zařízení v porovnání s obecnou ekonomikou podniku, dále naučit studenty využívat metody správy aktiv a pasiv v hotelu, řízení nákladů a jejich optimalizaci a osvojit metody řízení výnosů. Dílčím cílem je objasnit vliv kontrolních aktivit a daňového systému na hospodaření podniku.
a) Student získá znalosti v oblasti realizace ekonomické činnosti hotelu, resp. lázeňského zařízení, znalosti při řízení a správě aktiv, pasiv, nákladů a výnosů. Student zná podstatu procesů hotelu v rámci jednotlivých středisek a zná podstatu jejich výnosových a nákladových činností.
b) Student bude schopen identifikovat zdroje výnosů, řídit náklady, eliminovat neefektivitu v hospodaření a navrhovat opatření vedoucí k optimalizaci procesů při zachování úrovně kvality poskytovaných služeb.
c) Student dokáže určit zdroje výnosů a nákladů v rámci jednotlivých středisek a také aplikovat standardní postupy vedoucí ke zvyšování výnosů a snižování nákladů. Zdůrazněn je rozdíl v hospodaření mezi soukromým sektorem (hotel) a veřejným sektorem (lázeňské zařízení). - Osnova
- 1. Úvod do problematiky, repetorium nauky o podniku
2. Majetková a kapitálová struktura hotelu, optimalizace majetku, řízení kapitálu, finanční páka, daňový štít
3. Dlouhodobý majetek v hotelu, struktura a typologie dlouhodobého majetku v hotelu a jeho řízení, odpisy
4. Oběžný majetek v hotelu, struktura zásob v hotelu a jejich řízení, řízení a zajištění pohledávek, řízení peněžních prostředků
5. Výsledek hospodaření hotelu, modelování hospodářského výsledku, analýza bodu zvratu
6. Náklady v hotelu, typologie, struktura a moderní metody jejich řízení
7. Zdroje výnosů v hotelu, výkonové ukazatele, revenue management, yield management, outsourcing
8. Investiční činnost v hotelu a měření efektivnosti investic
9. Vliv daňového systému na ekonomiku hotelu, daně z příjmů, daně ze spotřeby, majetkové daně, systém sociálního pojištění, mzdy v hotelnictví
10. USALI a poměrové ukazatele v hotelnictví
11. STR Global Index
12. Systém veřejného zdravotního pojištění a financování lázeňské péče
13. Opakování učiva
- 1. Úvod do problematiky, repetorium nauky o podniku
- Literatura
- povinná literatura
- BŘEZINOVÁ, Hana a Vladana HORÁKOVÁ. Finanční řízení hotelů. 1st. Praha: Wolters Kluwer, 2022, 288 s. ISBN 978-80-7676-523-8.
- doporučená literatura
- KŘÍŽEK, Felix a Josef NEUFUS. Moderní hotelový management. Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3868-0.
- Metody hodnocení
- Samostatná práce v seminářích, ústní zkouška
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/zima2024/BM2031FRH