HO035 Praxe II.

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
léto 2018
Rozsah
6 týdnů - 240 hodin. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Štěpán Chalupa, Ph.D. (přednášející)
Garance
Ing. Štěpán Chalupa, Ph.D.
Katedra hotelnictví – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
Kontaktní osoba: Ing. Štěpán Chalupa, Ph.D.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu Praxe 2 je osvojení, doplnění, prohloubení a integrace vědomostí a dovedností, které studenti získali v odborných předmětech v rámci studovaného oboru. Cílem je rovněž praktická příprava studenta na zastávání manažerských pozic po ukončení studia. Znalosti: Studenti si prohlubují, rozšiřují a osvojují znalosti, vědomosti a dovednosti získané studiem odborných předmětů v rámci studovaného oboru a rovněž rozšiřují a zdokonalují dovednosti získané v předmětu Praxe 1. Dovednosti: Praxe 2 pomáhá studenům lépe se orientovat v činnostech, ke kterým dochází ve firmě, kde praxe probíhá a v podnicích souvisejících se studovaným oborem a studovanému oboru odpovídajících. Kompetence: Kromě základních provozních činností zvládá student zajištění provozu po stránce organizačního i personálního zabezpečení a zvládá i další práce, zaměřené především na manažerské činnosti.
Osnova
  • Praxe zahrnuje především praktickou činnost v podnicích poskytujících ubytovací, gastronomické a doplňkové služby nebo v zařízeních poskytujících turistické, lázeňské nebo jiné služby cestovního ruchu, popř. v zařízeních poskytujících služby související. Studenti mohou zastávat běžné provozní i manažerské pozice, resp. provádět stínování manažerů. Výběr místa konání praxe (pracoviště) a pracovní pozice je prováděn se zřetelem na problematiku, kterou bude student zpracovávat ve své bakalářské práci. Praxe může být vykonávána v průběhu hlavních prázdnin nebo i v průběhu akademického roku.
Literatura
    doporučená literatura
  • Odborné časopisy: COT, Minutka, Beverage&Gastro, Hotel a Restaurant, Gastro Hotel a další
  • Interní materiály firmy, standardy, manuály
Výukové metody
Studenti si sami zvolí místo, kde budou praxi vykonávat a rovněž i období, ve kterém budou praxi vykonávat, a to podle individuálních podmínek, možností a požadavků. Praxe může být tedy vykonávána v průběhu hlavních prázdnin nebo i průběžně během akademického roku. Hlášení o záměru – Přihlášku na praxi, resp. smlouvu o zabezpečení odborné praxe vloží student do informačního systému školy. K obsahové náplni praxe se poté vyjádří vedoucí praxe. Praxe je zakončena závěrečnou zprávou, kterou studenti odevzdají společně s potvrzením o praxi, jež jim vystaví zaměstnavatel. Zprávu o praxi spolu s potvrzením vloží student do stanoveného termínu opět do informačního systému. Vedoucí praxe provádí průběžnou kontrolu praxí a po odevzdání zprávy vede o vykonané praxi se studentem rozpravu. Poté bude studentovi udělen zápočet. U studentů v kombinované formě studia se praxe posuzuje individuálně podle jejich pracovního zařazení. Studentům může být jako praxe uznáno zaměstnání v oboru v současnosti nebo v předchozím období. V případě, že student nepracuje v oboru, absolvuje praxi obdobně jako studenti prezenční formy studia.
Metody hodnocení
Písemná zpráva (zhodnocení) včetně potvrzení; ústní rozprava Prezenční studium/Kombinované studium (váha v %) Vlastní pracovní činnost – 80/80 Zápis z praxe (zpráva) – 10/10 Ústní rozprava – 10/10 Celkem: 100/100
Navazující předměty
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2012, léto 2013, léto 2014, léto 2015, léto 2016, léto 2017.