HO079 Správná výživa a zdravotní styl

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
léto 2024
Rozsah
0/2/0. 3-3-3. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Zbyněk Vinš (cvičící)
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Cíle předmětu
Cílem předmětu je osvojení odborných znalostí týkajících se organizace zdravého životního stylu se zaměřením na správnou výživu.
Výstupy z učení
Znalosti: Součástí výkladu je i zaměření na sportovní aktivitu jako součást umožňující prevenci nejrůznějších onemocnění. Výklad je doplněn o upozornění na možná rizika ve stravě i v životním stylu s ohledem na současný konzumní způsob života. Schopnosti: Studenti by měli být schopní dodržovat naučená pravidla při sestavování správného jídelníčku pro osobní i profesní potřeby (např. při sestavování restauračního menu). Získané poznatky je rovněž možné aplikovat v institucionálním stravování. Dovednosti: Studenti participují zapojováním se do diskuse, která prolíná odborný výklad. Ta má za úkol vést studenty k zamyšlení nad vlastním způsobem stravování a jejich zdravým či nezdravým životním stylem.
Osnova
  • 1. Úvod k předmětu, současná situace v ČR a ve světě. 2. Základní složky stravy – proteiny, karbohydráty, vláknina, lipidy a steroly, energetické potřeby, voda a elektrolyty. 3. Minerály – kalcium, fosfor, magnesium, železo, zinek, měď, jód, selen, mangan. 4. Vitamíny – A, D, E, K, tiamin, riboflavin, niacin, B6, kyselina pantotenová, kyselina listová, B12, biotin, vitamin C. 5. Další komponenty strany – karotenoidy, karnitin, cysteine, taurin, glutamin, arginin, funkční potraviny a probatické přípravky. 6. Nutriční genový mechanismus, digesce, endokrinní a imunitní systém. 7. Nutriční potřeby s ohledem na věk, životní cyklus a fyziologické změny. 8. Prevence chorob způsobených výživou I. – obezita a diabetes, kardiovaskulární choroby, pediatrické a adolescentní choroby. 9. Prevence chorob způsobených výživou II. – poruchy zažívacího traktu, výživa při dalších nemocech, potravinová aditiva. 11. Výživa populace – nutriční potřeby s ohledem na měnící se svět. 12. Výživa a sportovní výkony – fyzická aktivita, sportovní výživa, dietní doplňky. 13. Shrnutí učiva.
Literatura
    povinná literatura
  • FIŠERA, Miroslav. Gastronomie: vybrané kapitoly. Český Těšín: 2 Theta, 2016. ISBN 978-80-86380-78-0.
  • MARÁDOVÁ, Eva. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Druhé vyd.. Praha: VŠH v Praze 8, spol. s r.o., 2007. 196 s. ISBN 80-86578-69-0.
  • ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media, 2016. Medicus. ISBN 978-80-88129-03- 5.
    doporučená literatura
  • ROSS, A. Catharine. Modern nutrition in health and disease. 11th ed. /. Philadelphia: Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams, c2014. ISBN 978-160-5474-618.
  • MARÁDOVÁ, E. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Dostupné v IS VŠH.
Metody hodnocení
Účast na cvičeních min 80 %. Seminární práce + její prezentace. Zápočtový test.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2020, léto 2021, léto 2022, léto 2023, zima 2023.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/leto2024/HO079