HO120 Procesní modelování

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
léto 2024
Rozsah
2/2/0. 4-4-4. 5 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
doc. Ing. Jan Hán, Ph.D. (přednášející)
doc. Ing. Jan Hán, Ph.D. (cvičící)
Garance
doc. Ing. Jan Hán, Ph.D.
Katedra hotelnictví – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Cíle předmětu
Cílem předmětu je připravit studenty na aplikaci metod a nástrojů procesního řízení v hotelech s důrazem na modelování a simulaci podnikových procesů.
Výstupy z učení
Znalosti: Absolvent předmětu zná běžně používané metody a nástroje popisu podnikových procesů, zná základní modelovací a simulační techniky a nástroje použitelné v rámci inovací procesů podnikových systémů typu ubytovací a stravovací zařízení.
Dovednosti: Absolvent dokáže sestavit základní algoritmy potřebné během modelování řídících procesů, použít základní metody a nástroje používané k modelování podnikových procesů včetně softwarových nástrojů, vytvořit počítačové simulační modely jednoduchých podnikových subsystémů a na těchto modelech provést sérii variantních simulačních experimentů.
Schopnosti: Absolvent je schopen analyzovat základní subsystémy a procesy řízení ubytovacích a stravovacích zařízení, tyto subsystémy popisovat, modelovat a simulovat za různých podmínek. Na základě výstupů simulačních experimentů je absolvent schopen navrhovat inovační modifikace podnikových řídicích systémů.
Osnova
  • Hotel jako systém, procesní řízení organizace
  • Modelování a simulace podnikových procesů
  • Modelování procesů pomocí metodiky ARIS I
  • Modelování procesů pomocí metodiky ARIS II
  • Matematické modely hotelových procesů
  • Matematické modely chování hotelových trhů
  • Simulace diskrétních systémů
  • Simulace hotelových systémů – tvorba modelu
  • Simulace hotelových systémů – simulační experimenty
  • Virtuální realita v hotelnictví
Literatura
    povinná literatura
  • PETŘÍČEK, Martin, Štěpán CHALUPA, Zdeněk ULRYCH, Jiřina JENČKOVÁ a Jan HÁN. Klíčové procesy v hotelnictví a jejich charakteristika. Praha: Wolters Kluwer, 2021, 252 s. ISBN 978-80-7676-284-8. info
    doporučená literatura
  • Tučková, Z., Vaculčíková, Z., Hrabal, M., Mattyašovská, J. Klíčové procesy v cestovním ruchu a jejich charakteristika. Praha: Wolters Kluwer ČR, 2021
  • Řepa, V.: Procesně řízená organizace, Grada, 2012
  • Law, A. M.: Simulation Modeling and Analysis, McGRAW-Hill International, 2015
Metody hodnocení
Student zpracovává seminární práci, která reflektuje probíraná témata a aplikuje teoretické základy na praktický příklad. Výsledky seminární práce jsou studentem prezenčně prezentovány.
Zkouška je ústní a její obsah vychází z jednotlivých témat uvedené osnovy předmětu.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.

  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/leto2024/HO120