HO181 Kolaborativní ekonomika a hotelnictví

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
winter 2024
Extent and Intensity
0/2. 3 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Ing. Petr Studnička, PhD. (seminar tutor)
Course Enrolment Limitations
The course is offered to students of any study field.
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu Sdílená ekonomika v hotelnictví je seznámit studenty s rychle rostoucím významem kolaborativní (sdílené, digitální) ekonomiky, která významně ovlivňuje trh ubytovacích služeb a globální výkony hotelnictví. Fenomén kolaborativní ekonomiky není možné v současném světě přehlížet a na každém státu záleží, do jaké míry se rozhodne její výkony regulovat.
Znalosti: Student získá základní přehled o definici kolaborativní ekonomiky a jejích výkonech včetně kvantitativního srovnání tradičního a sdíleného ubytování (STR - short-term rentals, krátkodobé pronájmy) ve vybraných destinacích cestovního ruchu.
Dovednosti: Absolvování předmětu přispěje ke schopnosti studenta orientovat se v právním vymezení kolaborativní ekonomiky, jejím vlivu na ekonomiku municipality/regionu a na realitní trh.
Schopnosti: Student je schopen poskytovat ubytovací služby v rámci kolaborativní ekonomiky a pracovat s portály sdíleného ubytování (např. Airbnb).
Syllabus (in Czech)
  • 1. Vymezení obsahu předmětu – definice pojmů podnikání, hotelnictví, ubytovací služby, sdílená a kolaborativní ekonomika
    2. Platná legislativa v oboru – živnostenský zákon, daňové zákony, ohlašovací povinnost, hygienické předpisy, požární ochrana a bezpečnost a ochrana zdraví při práci
    3. Kontrolní činnost v oboru – definice kontrolní činnosti, státní dozorové orgány, kompetence při kontrole poskytování služeb v rámci kolaborativní ekonomiky
    4. Formy podnikání v hotelnictví – segment tradičního ubytování vs. segment sdíleného ubytování, kalá a nekalá konkurence v segmentu ubytovacích služeb
    5. Sdílené ubytování – formy regulace (technické a hygienické požadavky, daňová legislativa, místní poplatky)
    6. Přístupy k regulaci sdíleného ubytování – registrace, prahové hodnoty, zdanění, zabezpečení zdraví a bezpečnosti, odpovědnost
    7. Vliv kolaborativní ekonomiky na stav realitního trhu – pronájmy a ceny bytů, průměrné využití kapacit, personální zabezpečení, roční výnosy z ubytování
    8. Statistické výkaznictví – počty bytů a lůžek, koncentrace nabídek sdíleného ubytování v území, stavební zákon
    9. Cenová politika sdíleného ubytování – přímé a nepřímé náklady, kalkulace, faktory působící na určení ceny, daňové aspekty
    10. Stínová ekonomika v hotelnictví – definice pojmu a členění stínové ekonomiky, šedá ekonomika v sektoru HORECA
    11. Aktuální trendy – kolaborativní ekonomika v segmentu ubytovacích služeb a Průmysl 4.0, rozvoj portálů sdíleného ubytování, teritoriální rozložení sdíleného ubytování ve světě
    12. Semestrální projekt – prezentace, vyhodnocení a připomínky, řízená diskuse k tématu
    13. Shrnutí učiva – uzavření, hodnocení, přínos pro studenty
Literature
    required literature
  • KRAJČÍK, Vladimír, Jaromír VEBER, Michal BEJČEK, Aleksandr KLJUČNIKOV a kol. Ekonomická analýza ubytovacích služeb včetně segmentu tzv. sdílené ekonomiky. Praha: VŠPP, 2017. 79 s.
    recommended literature
  • HÁN, Jan, Martina BERÁNEK, Stanislava BELEŠOVÁ, Dan MRKOS, Petr STUDNIČKA a Martina SOCHŮRKOVÁ. Vybrané kapitoly z hotelnictví a gastronomie. Svazek druhý – Ubytovací služby. 1. vyd. Praha: Wolters Kluwer, 2016. 352 s. ISBN 978-80-7552-253-5.
Teaching methods (in Czech)
Semináře; projekty včetně ústní obhajoby; podkladové materiály na semináře
Témata projektů
Vliv sdíleného ubytování na realitní trh na území hl. m. Prahy
Kolaborativní ekonomika a místní poplatek z pobytu v Česku
Rozdíly mezi segmenty tradičního a sdíleného ubytování ve vybrané destinaci cestovního ruchu
Ekonomické dopady tradičních ubytovacích a sdílených ubytovacích služeb – efektivnost a hlavní rozdíly
Projevy kolaborativní ekonomiky v hotelnictví a gastronomii
Assessment methods (in Czech)
Obsah předmětu: Prezenční studium/Kombinované studium (hodin)
Přednášky: 0/9
Semináře: 0/20
Požadavky na zakončení: Prezenční studium/Kombinované studium
Účast na semináři: 20/0
Projekt: 80/100
Písemný test: 0/0
Celkem: 100/100
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
Information on the extent and intensity of the course: 3-3-3.

  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/winter2024/HO181