HO204 Podnikání v hotelnictví a gastronomii

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
léto 2024
Rozsah
2/2/0. 3-3-0. 6 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Petr Studnička, PhD. (přednášející)
Ing. Zbyněk Vinš (cvičící)
Garance
Ing. Petr Studnička, PhD.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty se specifiky podnikání v oboru ubytovacích a stravovacích služeb a se zvláštnostmi řízení podniku poskytujících služby cestovního ruchu. Pozornost je věnována především mikropodnikům a podnikům rodinného typu. Na základě teoretických základů je student připraven pro výkon manažerských funkcí při řízení malých a středních podniků.
Znalosti: Student získá základní přehled o řízení mikro-, malého či středního podniku, o úloze manažera a jeho základních úkolech při podnikání v hotelnictví a gastronomii.
Dovednosti: Absolvování předmětu přispěje ke schopnosti studenta orientovat se v podnikatelských činnostech managementu či majitele firmy se zaměřením na poskytování ubytovacích a stravovacích služeb.
Schopnosti: Student je schopen řídit podnik v oboru hotelnictví a gastronomie.
Osnova
  • 1. Vymezení obsahu předmětu – definice pojmů podnikání, hotelnictví, gastronomie.
  • 2. Charakteristika ubytovacích a stravovacích služeb – rozdíly mezi ubytovacími a stravovacími službami a zařízeními v ČR a EU.
  • 3. Platná legislativa v oboru – živnostenský zákon; daňové zákony; další legislativní normy.
  • 4. Legislativní změny ve vztahu k oboru – průkaz energetické náročnosti budovy, označování alergenů; vízová problematika a ohlašovací povinnost; zákaz kouření, konsolidační balíček 2024.
  • 5. Kontrolní činnost v oboru – definice kontrolní činnosti; vnější subjekty provádějící kontrolní činnost; požadavky na zařízení společného stravování.
  • 6. Ekonomické řízení hotelu a restaurace – rozpočtování, předpovídání; klíčové ukazatele výkonnosti; poměrové ukazatele v hotelnictví.
  • 7. Formy podnikání v hotelnictví a gastronomii – klasifikace a zvláštnosti podniků cestovního ruchu; nezávislé hotely; hotelové skupiny a hotelové řetězce.
  • 8. Sociální aspekty v hotelnictví a gastronomii – podpora sociálního cestovního ruchu; dotační tituly a realizované projekty; sociální cestovní ruch v kontextu hotelnictví.
  • 9. Veřejná podpora v hotelnictví a gastronomii – definice pojmu a přípustnost veřejné podpory; Operační programy EU v ČR v letech 2021-2027.
  • 10. Dotační tituly v hotelnictví a gastronomii (Národní program podpory cestovního ruchu v regionech).
  • 11. Stínová ekonomika v hotelnictví a gastronomii – definice pojmu a členění stínové ekonomiky; šedá ekonomika v sektoru HORECA.
  • 12. Aktuální trendy v hotelnictví a gastronomii – celosvětové výkony cestovního ruchu a hotelnictví; aktuální trendy; kolaborativní ekonomika, Hotelnictví 4.0 a jeho vliv na hotelnictví a gastronomii.
  • 13. Shrnutí učiva, přínos předmětu pro studenty
Literatura
    povinná literatura
  • HÁN, J., BERÁNEK, M., BELEŠOVÁ, S., MRKOS, D., STUDNIČKA, P., SOCHŮRKOVÁ, M. Vybrané kapitoly z hotelnictví a gastronomie – svazek druhý: Ubytovací služby. Praha: Wolters Kluwer, 2016. ISBN 978-80-7552-253-5.
  • BUREŠOVÁ, P., ZIMÁKOVÁ, B., ČERTÍK, M., HÁN, J. Vybrané kapitoly z hotelnictví a gastronomie – svazek první: Gastronomické služby. Praha: Wolters Kluwer, 2014. ISBN 978-80-7478-498-9.
    doporučená literatura
  • HÄNSSLER, K. H. Management in der Hotellerie und Gastronomie. München: Oldenbourgwissenschaftsverlag, 2008. ISBN 978-3-486-58420-2.
  • SMETANA, F., KRÁTKÁ, E. Podnikání v hotelnictví a gastronomii. Praha: Fortuna, 2009. ISBN 978-80-7373-054-3.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2020, léto 2021, léto 2022, léto 2023.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/leto2024/HO204