UCP:HO049 Ubytovací úsek - Informace o předmětu
HO049 Ubytovací úsek
University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.léto 2017
- Rozsah
- 2/1/0. 3/3/3. 4 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Stanislava Belešová, PhD. (přednášející)
Ing. Dominika Kečkešová (náhr. zkoušející) - Garance
- Ing. Stanislava Belešová, PhD.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je předat studentům dovednosti a znalosti v oblasti řízení a fungování ubytovacího úseku v různých typech hotelů.
Znalosti: Studenti získají znalosti o základních pojmech, procesech, organizační struktuře a náplni práce na recepci, v ubytovacím úseku a úklidu. Studenti se obeznámí s yield managementem, jeho základními principy a uplatněním v hotelnictví.
Kompetence: Student po absolvování předmětu bude schopen analyzovat, vyhodnotit a správně reagovat na běžné situace provozu ubytovacího úseku ubytovacího zařízení v konkurenčím trhovém prostředí. Tato schopnost má přispět k posílení jeho sociálních a odborních kompetencí.
Dovednosti: Studenti se naučí počítat produktivitu práce v ubytovacím úseku a obeznámí se s hlavními faktory působícími na náklady v tomto úseku. Po absolvování kursu budou studenti schopni výkonu manažerské práce na recepci nebo v oddělení úklidu. - Osnova
- 1. Úvod, historie, klasifikace hotelových služeb
- 2. Ubytovací úsek (organizační struktura, ubytovací jednotka, funkce hotelového pokoje)
- 3. Hotelovy pokoj – design, vybaveni.
- 4. Recepce (organizace, rozdělení na směny a náplň práce),
- 5. Cyklus zážitku hosta - před-přijezdem, přijetí, pobyt, služby odjezd, po odjezdu
- 6. Noční audit
- 7. Rezervace
- 8. Up-selling v hotelu, základy Yield managementu
- 9. Úklid (organizační struktura, druhy úklidu)
- 10. Řízení inventáře a nákladů v úklidu
- 11. Hotelová prádelna
- 12. Planovani a hotelova statistika
- 13. Personalistika v ubytovacím úseku (produktivita práce, motivace)
- Literatura
- povinná literatura
- HÁN, Jan, Martina BERÁNEK, Stanislava BELEŠOVÁ, Dan MRKOS, Petr STUDNIČKA a Martina SOCHŮRKOVÁ. Vybrané kapitoly z hotelnictví a gastronomie. Svazek druhý - Ubytovací služby. 1st ed. Praha: Wolters Kluwer, 2016, 352 s. Vybrané kapitoly z hotelnictví a gastronomie, 2. svazek. ISBN 978-80-7552-253-5. info
- KASAVANA, M. L. a R. M. BROOKS. Managing front office operations. 7th. New York: Prentice Hall, 2005. ISBN 0-86612-265-6. info
- KŘÍŽEK, Felix a Josef NEUFUS. Moderní hotelový management. Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3868-0. info
- doporučená literatura
- KAPPA, M, A NITSCHKE a P SCHAPPERT. Housekeeping Management. Lansing: Hotel and Lodging Association, 2006. ISBN 0-86612-156-0. info
- neurčeno
- AHR ČR. Oficiální jednotná klasifikace ubytovacích zařízení ČR na léta 2015/2020 Dostupné na: www.ahrcr.cz
- Stárek, V. – Vaculka, J. Ubytovací úsek v oblasti cestovního ruchu. Dostupné na: www.mmr.cz
- Výukové metody
- Obsah předmětu: Prezenční studium/Kombinované studium (hodin)
Přednášky 26/15
Cvičení 13/0
Samostatná příprava 65/89
Celkem 104/104 - Metody hodnocení
- Studium předmětu HO049 Ubytovací úsek bude zakončeno písemnou zkouškou na konci semestru, ve zkouškovém období
Požadavky na zakončení:
Prezenční studium/kombinované studium (váha v %)
Zápočet – 20/0
Písemný test - 80/100
Celkem - 100/100
Požadavky na získání zápočtu:
1. účast na seminářích (max. 3 povolené absence, max 3 povolené přesuny mezi seminářemi)
2. 5 minut prezentace na zadané téma (podle předem určeného harmonogramu)
3. aktivita na seminářích V případě, že se nedostavíte na seminář, na kterém jste měli mít prezentaci musíte za sebe najít náhradu pro prezentaci. Vaše prezentace pak odezní výměnou v termínu prezentace náhradníka
- Informace učitele
- Poznámka k četnosti výuky KS: 3|3|3, celkem 9.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (léto 2017, nejnovější)
- Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/leto2017/HO049