HO049 Ubytovací úsek

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
léto 2017
Rozsah
2/1/0. 3/3/3. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Stanislava Belešová, PhD. (přednášející)
Ing. Dominika Kečkešová (náhr. zkoušející)
Garance
Ing. Stanislava Belešová, PhD.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Cíle předmětu
Cílem předmětu je předat studentům dovednosti a znalosti v oblasti řízení a fungování ubytovacího úseku v různých typech hotelů.

Znalosti: Studenti získají znalosti o základních pojmech, procesech, organizační struktuře a náplni práce na recepci, v ubytovacím úseku a úklidu. Studenti se obeznámí s yield managementem, jeho základními principy a uplatněním v hotelnictví.
Kompetence: Student po absolvování předmětu bude schopen analyzovat, vyhodnotit a správně reagovat na běžné situace provozu ubytovacího úseku ubytovacího zařízení v konkurenčím trhovém prostředí. Tato schopnost má přispět k posílení jeho sociálních a odborních kompetencí.
Dovednosti: Studenti se naučí počítat produktivitu práce v ubytovacím úseku a obeznámí se s hlavními faktory působícími na náklady v tomto úseku. Po absolvování kursu budou studenti schopni výkonu manažerské práce na recepci nebo v oddělení úklidu.
Osnova
  • 1. Úvod, historie, klasifikace hotelových služeb
  • 2. Ubytovací úsek (organizační struktura, ubytovací jednotka, funkce hotelového pokoje)
  • 3. Hotelovy pokoj – design, vybaveni.
  • 4. Recepce (organizace, rozdělení na směny a náplň práce),
  • 5. Cyklus zážitku hosta - před-přijezdem, přijetí, pobyt, služby odjezd, po odjezdu
  • 6. Noční audit
  • 7. Rezervace
  • 8. Up-selling v hotelu, základy Yield managementu
  • 9. Úklid (organizační struktura, druhy úklidu)
  • 10. Řízení inventáře a nákladů v úklidu
  • 11. Hotelová prádelna
  • 12. Planovani a hotelova statistika
  • 13. Personalistika v ubytovacím úseku (produktivita práce, motivace)
Literatura
    povinná literatura
  • HÁN, Jan, Martina BERÁNEK, Stanislava BELEŠOVÁ, Dan MRKOS, Petr STUDNIČKA a Martina SOCHŮRKOVÁ. Vybrané kapitoly z hotelnictví a gastronomie. Svazek druhý - Ubytovací služby. 1st ed. Praha: Wolters Kluwer, 2016, 352 s. Vybrané kapitoly z hotelnictví a gastronomie, 2. svazek. ISBN 978-80-7552-253-5. info
  • KASAVANA, M. L. a R. M. BROOKS. Managing front office operations. 7th. New York: Prentice Hall, 2005. ISBN 0-86612-265-6. info
  • KŘÍŽEK, Felix a Josef NEUFUS. Moderní hotelový management. Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3868-0. info
    doporučená literatura
  • KAPPA, M, A NITSCHKE a P SCHAPPERT. Housekeeping Management. Lansing: Hotel and Lodging Association, 2006. ISBN 0-86612-156-0. info
    neurčeno
  • AHR ČR. Oficiální jednotná klasifikace ubytovacích zařízení ČR na léta 2015/2020 Dostupné na: www.ahrcr.cz
  • Stárek, V. – Vaculka, J. Ubytovací úsek v oblasti cestovního ruchu. Dostupné na: www.mmr.cz
Výukové metody
Obsah předmětu: Prezenční studium/Kombinované studium (hodin)
Přednášky 26/15
Cvičení 13/0
Samostatná příprava 65/89
Celkem 104/104
Metody hodnocení
Studium předmětu HO049 Ubytovací úsek bude zakončeno písemnou zkouškou na konci semestru, ve zkouškovém období
Požadavky na zakončení:
Prezenční studium/kombinované studium (váha v %)
Zápočet – 20/0
Písemný test - 80/100
Celkem - 100/100

Požadavky na získání zápočtu:
1. účast na seminářích (max. 3 povolené absence, max 3 povolené přesuny mezi seminářemi)
2. 5 minut prezentace na zadané téma (podle předem určeného harmonogramu)
3. aktivita na seminářích V případě, že se nedostavíte na seminář, na kterém jste měli mít prezentaci musíte za sebe najít náhradu pro prezentaci. Vaše prezentace pak odezní výměnou v termínu prezentace náhradníka

Informace učitele
Poznámka k četnosti výuky KS: 3|3|3, celkem 9.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2015, léto 2016, léto 2018, léto 2019.