JS120 Španělský jazyk II.

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
léto 2017
Rozsah
0/2. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Jiří Holub, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Dagmar Lanská (cvičící)
Garance
Mgr. Dagmar Lanská
Katedra jazyků – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
Předpoklady
Předmět navazuje na úvodní kurz španělského jazyka zaměřeného na základy profesní komunikace.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Cíle předmětu
Jeho cílem je prohloubit jazykové dovednosti na úrovni A2-B1 Společného evropského referenčního rámce a dále rozvíjet odbornou komunikaci, především při cestách do zahraničí a v oblasti cestovního ruchu. Seznamuje studenty se základy odborné terminologie v rámci témat cestování, doprava, turistické informace, ubytování a gastronomie, s reáliemi Španělska a zemí Latinské Ameriky a s kulturními odlišnostmi.
Osnova
  • 1. Španělsko- základní turistické informace 2. Latinská Amerika - základní turistické informace 3. Destinace cestovního ruchu a její zeměpisná charakteristika 4. Orientace ve městě, popis místa 5. Doprava - orientace v městské dopravě, metro 6. Doprava letecká, železniční, lodní 7. Prohlídka turistických zajímavostí a památek 8. Organizace a prodej zájezdu, struktura cestovního ruchu 9. Komunikace s klientem 10. Hodnocení poskytovaných služeb, formy reklamace 11. Stravovací zvyklosti v různých zemích, pracovní oběd 12. Komunikace v restauraci (objednání, stížnosti, placení) 13. Informace o gastronomických specialitách a způsobu jejich přípravy Průběžné upevňování gramatických a syntaktických struktur španělského jazyka s důrazem na jazykovou správnost projevu, přesnost vyjadřovaní, užití adekvátních odborných výrazů.
Literatura
    povinná literatura
  • MORENO, CONCHA, TUTS,MARTINA. Nuevo Hotel.es - Espaňol en el hotel. 1. vyd. Madrid: SGEL- Educación, 2011, 160 s. ISBN 978-84-9778-680-5. info
    doporučená literatura
  • CASTRO, F. Uso de la gramática espaňola – intermedio. Madrid: Grupo Didascalia, S.A, 2000. info
Výukové metody
Forma výuky je založená na aktivní účasti studentů při řešení vybraných komunikativních situací v rovině ústní a písemné. Praktický nácvik probíhá formou simulací reálných situací. Rozvíjí se tak jazykové dovednosti i schopnost volit vhodné komunikativní prostředky s ohledem na konkrétní situaci a interkulturální odlišnosti. Znalosti a dovednosti získané v předmětu JS 120 Španělský jazyk jsou dále rozvíjeny v navazujícím předmětu JS 131 Španělský jazyk. Student kombinované formy bude samostatně plnit zadané úkoly (gramatická i komunikativní cvičení, četba textů, vyhledávání informací, příprava ústních prezentací atd.) a zpracuje písemné dokumenty podle zadání (dopis, e-mail, zpráva, program schůzky/jednání), které se vážou na základní okruhy předmětu. Jejich kontrola a doplňující procvičování se uskuteční během konzultací. Kontrola zvládnutí zadaných forem komunikace bude předmětem závěrečného testu, jehož úspěšné absolvování je podmínkou udělení zápočtu.
Metody hodnocení
Předmět je zakončen písemným testem, k dosažení zápočtu je třeba úspěšně splnit 70% testu. Při vyhodnocení bude přihlédnuto ke splnění jednotlivých částí testu Zápočet je nutno složit do konce zkouškového období daného semestru Aktivní účast na seminářích - minim. 75% Příprava a přednesení cizojazyčné prezentace
Informace učitele
Znalosti: Student si v předmětu JS 120 Španělský jazyk prohloubí a rozšíří své jazykové znalosti a seznámí se základní odbornou terminologií v oblasti dopravy, služeb cestovního ruchu, hotelnictví a gastronomie. Získá přehled o organizaci cestovního ruchu ve Španělsku a vybraných latinskoamerických zemích, včetně hlavních turistických zajímavostí dané země. Kompetence: Student bude absolvováním předmětu JS 120 schopen vhodným způsobem vyřešit běžné situace při pracovních cestách do zahraničí. Bude také schopen informovat zahraniční návštěvníky o turistických zajímavostech a službách vlastní země a řešit základní profesní situace v oblasti hotelnictví a gastronomie. Dovednosti: Absolvováním předmětu JS 120 bude student umět získávat i poskytovat informace týkající se cestovního ruchu ústní i písemnou formou. Dokáže vhodnou formou komunikovat se zákazníky a pohotově reagovat na jejich přání a stížnosti. Bude schopen se orientovat v turistické dokumentaci a sestavit samostatně jednoduchý text v rámci daného tématu.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2011, zima 2011, léto 2012, léto 2013, léto 2014, léto 2015, léto 2016, léto 2018, léto 2019, léto 2020, léto 2021, léto 2022, léto 2023, léto 2024.