UCP:HO116 Ekonomika hotelu - Informace o předmětu
HO116 Ekonomika hotelu
University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.léto 2018
- Rozsah
- 2/2/0. KS 4 - 4 - 4, celkem 12 hodin. 5 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Mgr. Vladana Horáková, MBA (přednášející)
Ing. Mgr. Vladana Horáková, MBA (cvičící) - Garance
- Ing. Mgr. Vladana Horáková, MBA
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámit studenty se specifiky ekonomiky hotelu, resp. podniků ubytovacích a stravovacích služeb v porovnání s obecnou ekonomikou podniku, kterou poznali v bakalářském stupni studia, dále naučit studenty využívat metody správy aktiv a pasiv v hotelu, řízení nákladů a jejich optimalizaci a osvojit metody řízení výnosů. Dílčím cílem je objasnit vliv kontrolních aktivit a daňového systému na hospodaření podniku. Po úspěšném a aktivním absolvováním výuky: a) Student získá znalosti v oblasti realizace ekonomické činnosti hotelu, znalosti při řízení a správě aktiv, pasiv, nákladů a výnosů. Student zná podstatu procesů hotelu v rámci jednotlivých středisek a zná podstatu jejich výnosových a nákladových činností. b) Student bude schopen identifikovat zdroje výnosů, řídit náklady, eliminovat neefektivitu v hospodaření a navrhovat opatření vedoucí k optimalizaci procesů při zachování úrovně kvality poskytovaných služeb. c) Student dokáže určit zdroje výnosů a nákladů v rámci jednotlivých středisek a také aplikovat standardní postupy vedoucí ke zvyšování výnosů a snižování nákladů.
- Osnova
- 1. Úvod do problematiky, repetorium nauky o podniku 2. Majetková a kapitálová struktura hotelu, optimalizace majetku, řízení kapitálu, finanční páka, daňový štít 3. Dlouhodobý majetek v hotelu, struktura a typologie dlouhodobého majetku v hotelu a jeho řízení, odpisy 4. Oběžný majetek v hotelu, struktura zásob v hotelu a jejich řízení, řízení a zajištění pohledávek, řízení peněžních prostředků 5. Výsledek hospodaření hotelu, modelování hospodářského výsledku, analýza bodu zvratu 6. Náklady v hotelu, typologie, struktura a moderní metody jejich řízení 7. Zdroje výnosů v hotelu, výkonové ukazatetele, revenue management, yield management, outsourcing 8. Investiční činnost v hotelu a měření efektivnosti investic 9. Vliv daňového systému na ekonomiku hotelu, daně z příjmů, daně ze spotřeby, majetkové daně, systém sociálního pojištění, mzdy v hotelnictví
- Literatura
- povinná literatura
- BERÁNEK, Jaromír. Moderní řízení hotelového provozu. Páté přepracované vydání. Praha 3 - Žižkov: Mag CONSULTING, 2013, 338 s. ISBN 978-80-86724-45-4. info
- KŘÍŽEK, Felix a Josef NEUFUS. Moderní hotelový management. Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3868-0. info
- SYNEK, Miloslav. Manažerská ekonomika. 5. aktualizované vydání. Praha: Grada, 2010. ISBN 978-80-247-3494-1. info
- SYNEK, Miloslav. Podniková ekonomika. 5. přepracované vydání. Praha: C. H. Beck, 2010. ISBN 978-80-7400-336-3. info
- Metody hodnocení
- Požadavky ke zkoušce: Předmět HO 115 Ekonomika hotelu je ukončen písemným testem a navazující ústní zkouškou. Předpokladem pro její složení je - aktivní účast na cvičení v min. rozsahu 75 % a získání zápočtu pro presenční formu studia - aktivní účast na výuce v jednotlivých modulech pro studenty kombinované formy studia a vypracování úkolů dle zadání
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (léto 2018, nejnovější)
- Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/leto2018/HO116