UCP:CR210 Kulturní dědictví a CR - Informace o předmětu
CR210 Kulturní dědictví a cestovní ruch
University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.léto 2020
- Rozsah
- 2/0/0. 4-4-0. 4 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Šárka Tittelbachová, Ph.D. (přednášející)
- Garance
- Ing. Šárka Tittelbachová, Ph.D.
Katedra cestovního ruchu – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o. - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je podat stručný přehled etap kulturního vývoje v kontextu s vývojem společnosti. Důraz je kladen zejména na vývoj architektury v Evropě a v českých zemích. Dalším cílem je vysvětlit pojem kulturní dědictví a vývoj památkové péče na území České republiky a činnosti nejvýznamnějších organizací při zachování kulturního dědictví.
- Výstupy z učení
- Znalosti: Student se dokáže orientovat v základních stylech a rozezná charakteristické architektonické prvky. Schopnosti: Student je schopen uvést příklady pro jednotlivé slohy v ČR včetně jejich využití v cestovním ruchu. Dovednosti: Student umí charakterizovat a na praktických příkladech demonstrovat hlavní principy památkové péče včetně legislativy, koncepcí a hlavních institucí v ČR. Student dokáže definovat roli kulturního dědictví v cestovním ruchu a bariéry při jeho využití pro koncipování produktu kulturního turismu.
- Osnova
- 2. Středověká Evropa – románský sloh a gotika. 3. Vývoj umění v 16., 17. a 18. století – renesance, baroko, klasicismus. 4. Od romantismu k secesi. 5. Architektura a umění ve 20. století – kubismus, funkcionalismus, poválečné období. 6. Legislativa a instituce vztahující se k zachování, definování a ochraně kulturního dědictví České republiky. 7. Vývoj památkové péče na území ČR. 8. Typologie kulturního dědictví. 9. Světové dědictví – místa UNESCO. 10. Kulturní cestovní ruch – základní pojmy, definice. 11. Památky UNESCO v Čechách a na Moravě. 12. Tradiční a lidová kultura. 13. Tradiční gastronomie ve vztahu ke kulturnímu dědictví a její využití v cestovním ruchu.
- Literatura
- povinná literatura
- OLIVERIUSOVÁ, J. Nástin dějin kultury. IDEA SERVIS, Praha, 2011. ISBN 978-80-85970-72-2.
- TITTELBACHOVÁ, Š. Turismus a veřejná správa. GradaPublishing a.s., Praha, 2011. ISBN 978-80-247-3842-0.
- doporučená literatura
- Metodický pokyn pro vedení Seznamu nemateriálních statků TLK ČR čj MK 70223 2
- Kolektiv autorů. Atlas cestovního ruchu České republiky. Praha: MMR ČR, 2006. ISBN 80-239- 7256-1.
- neurčeno
- Ministerstvo kultury. Státní kulturní politika České republiky 2009 – 2014. Praha, 2009. ISBN 978-80-86310-83-1.
- TITTELBACHOVÁ, Š. Kulturní dědictví a cestovní ruch. Praha: VŠH. Dostupné v IS VŠH.
- Výukové metody
- Domácí příprava - studium povinné a doporučení literatury Diskuse v rámci přednášek
- Metody hodnocení
- Písemný test 40 otázek 60 % správně zodpovězených otázek je nutné k úspěšnému zakončení předmětu
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (léto 2020, nejnovější)
- Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/leto2020/CR210