UCP:EK003 Podniková ekonomika - Informace o předmětu
EK003 Podniková ekonomika
University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.léto 2021
- Rozsah
- 2/2/0. 6/6/6. 5 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- doc. Ing. Martin Petříček, Ph.D. (přednášející)
Ing. Karolina Macháčková, Ph.D. (cvičící)
Ing. Martin Pop, Ph.D. (cvičící) - Garance
- doc. Ing. Martin Petříček, Ph.D.
Katedra ekonomie a ekonomiky – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o. - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Management destinace cestovního ruchu (program UCP, BC) (2)
- Marketingové komunikace ve službách (program UCP, BCE) (2)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámit studenty s rozhodujícími kategoriemi podnikové ekonomiky, které umožnují pochopit postavení podniku v hospodářském a sociálním systému společnosti. Návazným cílem je naučit studenty pracovat s metodami užívanými v podnikové praxi jak při analýze vývoje podniku, tak i při propočtech efektivnosti jednotlivých podnikových činností, které jsou základem pro kvalifikované manažerské rozhodování.
- Výstupy z učení
- Znalosti: Student předmětu získá základní přehled o fungování ekonomických principů v podniku v rámci konkurenčního prostředí od vzniku podniku až po jeho zánik. Schopnosti: Student by měl být schopen po absolvování předmětu samostatně se orientovat v základních termínech fungování podniku a zhodnotit finanční situaci podniku, včetně schopnosti navrhnout případné kroky vedoucí k zlepšení této situace. Dovednosti: Absolvování předmětu přispívá ke schopnosti studenta orientovat se v tržním prostředí z pohledu podniku a podnikání a řešit základní problémy ekonomiky podniku. Tato dovednost je klíčová při uplatnění absolventa vysoké školy na manažerských a analytických pozicích firem.
- Osnova
- Osnova: 1. Pojetí podnikání a podniku, cíle podniku. 2. Klasifikace podniků podle jejich právní formy, předmětu činnosti a velikosti. 3. Založení podniku, majetková a kapitálová výstavba podniku. 4. Životní cyklus podniku. 5. Organizace podniku a podnikové řízení. 6. Nákupní, výrobní a prodejní činnost podniku. 7. Personální práce, náklady na zaměstnance a odměňování. 8. Výnosy, náklady a hospodářský výsledek. 9. Finanční hospodaření podniku. 10. Investiční činnost v podniku. 11. Krizové řízení podniku. 12. Specifika podniků v hotelnictví, gastronomii a v cestovním ruchu – Aktuální trendy v oblasti podnikové ekonomiky 13. Procesy koncentrace a integrace podnikové sféry v ČR a ve světě.
- Literatura
- povinná literatura
- • PETŘÍČEK, Martin a kol. Hospodaření podniku v sektoru služeb. 1. vydání. Praha: Extrasystem, 2019. 312 s. Ediční řada Ekonomie a marketing. ISBN 978-80-87570-42-5.
- SYNEK, M a E KISLINGEROVÁ. Podniková ekonomika. Praha: C.H.Beck, 2010. ISBN 978-80-7400-336-3. info
- doporučená literatura
- KORÁB, Vojtěch, Mária REŽŇÁKOVÁ a Jiří PETERKA. Podnikatelský plán. Dotisk prvního vydání. Brno: Computer Press, a.s., 2008, 216 s. ISBN 978-80-251-1605-0. info
- Výukové metody
- Přednášky, na ně navazující cvičení, která jsou zaměřena na praktické příklady z jednotlivých oblastí podnikové ekonomiky. V rámci cvičení má každý student krátké seminární vystoupení.
- Metody hodnocení
- Zápočet se skládá z řešení projektu na vybrané téma a závěrečného písemného testu.
Po získání zápočtu následuje ústní zkouška.
Studenti kombinované formy předkládají při ústní zkoušce aplikační problém - tematicky se váže na ekonomiku podniku. - Navazující předměty
- Další komentáře
- Poznámka k ukončení předmětu: z | zk
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Poznámka k četnosti výuky: 6/6/6.
- Statistika zápisu (léto 2021, nejnovější)
- Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/leto2021/EK003