BM2022RHP Řízení hotelového provozu

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
léto 2022
Rozsah
1/2. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Jana Kalousová (přednášející)
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Informace učitele
Název studijního předmětu Řízení hotelového provozu
Typ předmětu PZ doporučený ročník semestr 2/4
Rozsah studijního předmětu 1+2/týden
př.+ cv. hod. 13/26
př./cv kreditů 4
Prerekvizity, korekvizity, ekvivalence ----
Způsob ověření studijních výsledků zkouška Forma výuky přednáška/
cvičení
Forma způsobu ověření studijních výsledků a další požadavky na studenta Písemná zkouška (didaktický test)
.
Garant předmětu Ing. Jana Kalousová (P)
Zapojení garanta do výuky předmětu Koordinace obsahové i formální stránky přípravy výuky. Zásadní nebo nová témata přednáší vždy garant předmětu. Podíl na stanovení obsahu a úrovně kontrolních testů. Spoluúčast na zpracování studijních opor.
Vyučující

Jméno Praha Znojmo Mariánské Lázně
Ing. Jana Kalousová (P) přednášející 55 % přednášející 55 % přednášející 55 %
Ing. Roman Kořán (P/T) přednášející 45 %
Ing. Otakar John, MBA (P) přednášející 25 %
Ing. Karel Doubek (P) cvičící 50 %
Ing. Beatrice Vojtková (P) přednášející 45%
cvičící 100 %
Bc. Milan Průcha (P) cvičící 50 % cvičící 50 %
Ing. Patricie Irlveková (P) přednášející 20 % cvičící 50 %


Stručná anotace předmětu
Výuka předmětu si klade za cíl seznámit studenty s moderními metodami řízení hotelového provozu v kontextu všech souvisejících dovedností a znalostí z oborů významných pro zdárné řízení hotelu (management, marketing, personalistika, ekonomika). Základní strategií hotelového managementu je vytvoření a udržování konkurenční výhody, což je stále složitější v souvislosti s vlivy celosvětové globalizace trhu, která klade vysoké požadavky na moderní způsoby manažerského vedení organizace. . Studenti se seznámí s aspekty řízení hotelového provozu s praktickým využitím moderních softwarových produktů pro jednotlivé moduly řízení provozu.Obsah výuky směřuje k osvojení si a porozumění základním pojmům, souvislostem, vztahům a principům manažerského myšlení a řízení v oblasti řízení hotelového provozu

Hlavní témata předmětu:
• Podnikatelské prostředí a metody jeho analýzy.
• Operativní management.
• Řízení zásob s využitím hotelových a restauračních informačních systémů.
• Podnikatelský plán hotelového provozu – příprava a realizace s využitím hotelových a restauračních informačních systémů.
• Informační technologie v řízení hotelového provozu. Příklady hotelových a restauračních informačních systémů dostupných na českém trhu (Previo, Agnis, Hores, Smarcoms a další).
• Výběr cílových (cílených) trhů.
• Marketingový mix v oblasti služeb.
• Marketingová komunikace.
• Vytváření obchodní politiky s využitím hotelových a restauračních rezervačních systémů.
• Formy komunikace v procesu řízení hotelového provozu.
• Význam plánování v procesu řízení s využitím hotelových a restauračních rezervačních systémů.
• Personalistika v procesu řízení hotelového provozu.
• Kontrola jakosti – systém řízení jakosti, formy a metody kontroly jakosti. Evidence a rozbor jakosti.
Studijní literatura a studijní pomůcky
Povinná:
DAVIS, B. et al. Food and Beverage Management, 6th ed., Routledge Publishing, 2018. ISBN 978-1138679313.
HAYES, D. K. and NINEMEIER, J .D. and MILLER, A. A. Hotel Operations Management, 3rd ed., Pearson Publishing. ISBN 978-0134337623.
KŘÍŽEK F., NEUFUS, J. Moderní hotelový management. Praha: Grada Publishing. 2014. 224 s. ISBN 978-80-247-4835-1.
Hotelové a restaurační informační systémy (výběr konkrétního systému se může měnit v závislosti na vývoji a dlouhodobé perspektivě využití systémů): Hoteltime - https://www.hoteltime.com/cs/ nebo Protel - https://www.protel.net/

Doporučená:
KOTLER, P., KELLER, L. K. Marketing management. 14. vyd. Praha: Grada Publishing, 2013. ISBN 978-80-247-4150-5.
MARIANI, M. et al. Tourism Management, Marketing, and Development: Performance, Strategies, and Sustainability, 1st ed., Palgrave Macmillan, 2016. ISBN 978-1137405654.
BERÁNEK, J., KOTEK, P. Řízení hotelového provozu. 4. vydání. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 80-7169-400-2.
Informace ke kombinované nebo distanční formě
Rozsah konzultací (soustředění) 12 hodin
Informace o způsobu kontaktu s vyučujícím
V souladu s vnitřními předpisy a rozvrhem probíhá kontaktní výuka v rozsahu 12 hodin. Vyučující jsou k dispozici v konzultačních hodinách nejméně v rozsahu 2 hodiny týdně, dále je možné se informovat nebo domluvit individuální konzultace nad rámec konzultačních hodin formou e-mailu, kontaktní údaje poskytnou vyučující a jsou dostupné na profilu pedagoga ve studijním informačním systému Moggis.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2023, léto 2024.