UCP:HO204 Podnikání v hotelnictví - Informace o předmětu
HO204 Podnikání v hotelnictví a gastronomii
University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.léto 2022
- Rozsah
- 2/2/0. 3-3-0. 6 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Petr Studnička, PhD. (přednášející)
Ing. Zbyněk Vinš (cvičící) - Garance
- Ing. Petr Studnička, PhD.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámit studenty se specifiky podnikání v oboru ubytovacích a stravovacích služeb a se zvláštnostmi řízení podniku poskytujících služby cestovního ruchu. Pozornost je věnována především mikropodnikům a podnikům rodinného typu. Na základě teoretických základů je student připraven pro výkon manažerských funkcí při řízení malých a středních podniků.
Znalosti: Student získá základní přehled o řízení mikro-, malého či středního podniku, o úloze manažera a jeho základních úkolech při podnikání v hotelnictví a gastronomii.
Dovednosti: Absolvování předmětu přispěje ke schopnosti studenta orientovat se v podnikatelských činnostech managementu či majitele firmy se zaměřením na poskytování ubytovacích a stravovacích služeb.
Schopnosti: Student je schopen řídit podnik v oboru hotelnictví a gastronomie. - Osnova
- 1. Vymezení obsahu předmětu – definice pojmů podnikání, hotelnictví, gastronomie.
- 2. Charakteristika ubytovacích a stravovacích služeb – rozdíly mezi ubytovacími a stravovacími službami a zařízeními v ČR a EU.
- 3. Platná legislativa v oboru – živnostenský zákon; daňové zákony; další legislativní normy.
- 4. Legislativní změny ve vztahu k oboru – průkaz energetické náročnosti budovy, označování alergenů; vízová problematika a ohlašovací povinnost; zákaz kouření, elektronická evidence tržeb.
- 5. Kontrolní činnost v oboru – definice kontrolní činnosti; vnější subjekty provádějící kontrolní činnost; požadavky na zařízení společného stravování.
- 6. Ekonomické řízení hotelu a restaurace – rozpočtování, předpovídání; klíčové ukazatele výkonnosti; poměrové ukazatele v hotelnictví.
- 7. Formy podnikání v hotelnictví a gastronomii – klasifikace a zvláštnosti podniků cestovního ruchu; nezávislé hotely; hotelové skupiny a hotelové řetězce.
- 8. Sociální aspekty v hotelnictví a gastronomii – podpora sociálního cestovního ruchu; dotační tituly a realizované projekty; sociální cestovní ruch v kontextu hotelnictví.
- 9. Veřejná podpora v hotelnictví a gastronomii – definice pojmu a přípustnost veřejné podpory; Operační programy EU v ČR v letech 2014–2020 a 2021-2027.
- 10. Dotační tituly v hotelnictví a gastronomii (Národní program podpory cestovního ruchu v regionech).
- 11. Stínová ekonomika v hotelnictví a gastronomii – definice pojmu a členění stínové ekonomiky; šedá ekonomika v sektoru HORECA; zavádění elektronické evidence tržeb v ČR.
- 12. Aktuální trendy v hotelnictví a gastronomii – celosvětové výkony cestovního ruchu a hotelnictví; aktuální trendy; kolaborativní ekonomika, Průmysl 4.0 a jeho vliv na hotelnictví a gastronomii.
- 13. Shrnutí učiva, přínos předmětu pro studenty
- Literatura
- povinná literatura
- HÁN, J., BERÁNEK, M., BELEŠOVÁ, S., MRKOS, D., STUDNIČKA, P., SOCHŮRKOVÁ, M. Vybrané kapitoly z hotelnictví a gastronomie – svazek druhý: Ubytovací služby. Praha: Wolters Kluwer, 2016. ISBN 978-80-7552-253-5.
- BUREŠOVÁ, P., ZIMÁKOVÁ, B., ČERTÍK, M., HÁN, J. Vybrané kapitoly z hotelnictví a gastronomie – svazek první: Gastronomické služby. Praha: Wolters Kluwer, 2014. ISBN 978-80-7478-498-9.
- doporučená literatura
- HÄNSSLER, K. H. Management in der Hotellerie und Gastronomie. München: Oldenbourgwissenschaftsverlag, 2008. ISBN 978-3-486-58420-2.
- SMETANA, F., KRÁTKÁ, E. Podnikání v hotelnictví a gastronomii. Praha: Fortuna, 2009. ISBN 978-80-7373-054-3.
- BERÁNEK, J., KOTEK, P. Řízení hotelového provozu. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-86724-30-0.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (léto 2022, nejnovější)
- Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/leto2022/HO204