HO132 Praxe

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
zima 2019
Rozsah
4 týdny. 4 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Štěpán Chalupa, Ph.D. (přednášející)
Garance
Ing. Štěpán Chalupa, Ph.D.
Katedra hotelnictví – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
Kontaktní osoba: Ing. Štěpán Chalupa, Ph.D.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Hlavním cílem předmětu je osvojení, prohloubení a integrace znalostí, vědomostí a dovedností, které studenti získali v rámci studovaného oboru. Cílem je rovněž příprava studenta na zastávání manažerských pozic v oboru. Znalosti: Studenti si prohlubují, rozšiřují a osvojují znalosti, vědomosti a dovednosti získané v průběhu magisterského studia. Dovednosti: Praxe přispívá k lepší orientaci v činnostech, souvislostech a procesech, ke kterým dochází ve firmě, kde studenti praxi vykonávají. Kompetence: Student zvládá zajištění provozu po stránce organizačního i personálního zabezpečení, dokáže připravit, zorganizovat a zrealizovat cateringové akce, dokáže vést obchodní jednání, orientuje se v problematice gastronomie, ubytování i v lázeňství. Student zvládá vykonávat manažerské pozice(např. F&B manager, manager ubytovací části v hotelu, vedoucí rezervačního oddělení, manager cateringové akce, řízení samostatného restauračního podniku, řízení penzionu, apod.).
Osnova
  • Praxe je zaměřena především na vykonávání manažerských pozic v podnicích poskytujících ubytovací, gastronomické a doplňkové služby nebo v zařízeních poskytujících turistické, lázeňské nebo jiné služby cestovního ruchu, popř. v zařízeních poskytujících služby související. Velmi účelná je praxe realizovaná formou stáže či stínování manažerů. Výběr podniku a pracovní pozice je prováděn rovněž se zřetelem na oblast a problematiku, kterou bude student zpracovávat ve své diplomové práci. Praxe může být vykonávána v průběhu hlavních prázdnin nebo i průběžně během akademického roku.
Literatura
    doporučená literatura
  • Interní materiály firmy - standardy, manuály, ... Odborné časopisy: COT, Beverage&Gastro, Hotel a Restaurant,Gastro Hotel a další
Výukové metody
Studenti si sami zvolí místo, kde budou praxi vykonávat a rovněž i období, ve kterém budou praxi vykonávat, a to podle individuálních podmínek, možností a požadavků. Praxe je zakončena závěrečnou zprávou, kterou studenti odevzdají společně s potvrzením o praxi, jež jim vystaví zaměstnavatel. Pokud studenti kombinované formy studia podnikají jako OSVČ, předloží prohlášení. Ústní rozprava o vykonané praxi je následně prováděna s vedoucí praxe. U studentů v kombinované formě studia se praxe posuzuje individuálně podle jejich pracovního zařazení. Studentům může být jako praxe uznáno zaměstnání v oboru v současnosti nebo v předchozím období. V případě, že student nepracuje v oboru, absolvuje praxi obdobně jako studenti prezenční formy studia.
Metody hodnocení
Obsah předmětu: Počet hodin studijní zátěže Prezenční studium/Kombinované studium Samostatná činnost: 4 týdny /4 týdny Celkem: 4 týdny / 4 týdny Požadavky na zakončení: Druh/Váha (v %) Vlastní pracovní činnost – 80/80 Zápis z praxe (zpráva) – 10/10 Ústní rozprava – 10/10 Celkem: 100/100
Navazující předměty
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Zapisuje se pouze v zimním semestru.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2020, zima 2021, zima 2022, zima 2023, zima 2024.