UCP:BD1911SPR Společenský protokol - Informace o předmětu
BD1911SPR Společenský protokol
University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.zima 2020
- Rozsah
- 2/2. 6 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Mgr. Petra Bulušková (přednášející)
Ing. Soňa Gullová, Ph.D. (přednášející)
Alžbeta Jánošíková (přednášející) - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
- Informace učitele
- Název studijního předmětu Společenský protokol
Typ předmětu Povinný doporučený ročník semestr 1/1
Rozsah studijního předmětu 2př.+2cv. hod. 26/26 Kreditů 6
Prerekvizity, korekvizity, ekvivalence ----
Způsob ověření studijních výsledků Zkouška Forma výuky Přednášky/cvičení
Forma způsobu ověření studijních výsledků a další požadavky na studenta Absolvování závěrečného testu
Aktivita na přednáškách/cvičeních, příprava na výuku, případně domácí úkoly, prezentace na hodině, esej
Garant předmětu Ing. Soňa Gullová, PhD
Zapojení garanta do výuky předmětu Ano – přednášející, cvičící
Vyučující
Ing. Soňa Gullová, PhD
Cvičící: Mgr. Hana Zmeková
Stručná anotace předmětu
Předmět prohlubuje znalosti v oblasti společenského styku a připravuje tak lépe na seriózní obchodní a diplomatickou činnost jak v tuzemsku, tak i v zahraničí. Po úspěšném absolvování předmětu budou absolventi zvládat pravidla společenské etikety, obchodního a diplomatického protokolu a umět aplikovat tato pravidla v praxi.
Obsah předmětu:
1. Úvod do problematiky. Podrobnější seznámení se základními pojmy (společensky styk, etiketa, společenské přednosti apod.) a historii společenského styku. Profesní etiketa. Historický vývoj pravidel etikety.
2. Seznamování, představování, zdravení
3. Navštívenky – vizitky, používání vizitek. Odlišnosti vizitek a jejich používání v různých zemích.
4. Oslovování a titulování.
5. Etiketa ústního a písemného projevu (etiketa jmen, písemného projevu, e-mailu, SMS, tel styku).
6. Organizační stránka přípravy jednání, porad, tiskových konferencí, podpis smluv a dokumentů, tlumočník a tlumočení.
7. Společenské podniky a příležitosti (organizační přípravy, pozvánky, hlavní formy podniků, zasedací pořádek, pravidla stolování, zvyklosti zahraničních hostů při stolování).
8. Profesní styl oblékání, uniformy, kroje, nošení vyznamenání
9. Etiketa darování, prezentace.
10. Diplomatický protokol, pojem, historie. Diplomatické styky, orgány státu pro oblast zahraničních styků
11. Diplomatické mise, diplomatický sbor, výsady a imunity
12. Konzulární styky a konzuláty. Obchodní a veřejná diplomacie. Česká centra v zahraničí, Czechtourism, Czechinvest atd.
13. Rezerva – závěr, shrnutí poznatků, prezentace
Studijní literatura a studijní pomůcky
Povinná:
Gullova,S.: Mezinárodní obchodní a diplomatický protokol. Praha, 2013, Grada Publishing
Suja,S. : Základy etikety a protokolu , OREGO, 2013
Nepovinné: zasílám studentům na počátku semestru opory ke studiu a dle potřeby doporučím literatur, zasílám i návrhy esejí či prezentací.
Informace ke kombinované nebo distanční formě
Rozsah konzultací (soustředění) 16 hodin
Informace o způsobu kontaktu s vyučujícím
V souladu s vnitřními předpisy a rozvrhem probíhá kontaktní výuka v rozsahu 16 hodin. Vyučující jsou k dispozici v konzultačních hodinách nejméně v rozsahu 2 hodiny týdně, dále je možné se informovat nebo domluvit individuální konzultace nad rámec konzultačních hodin formou e-mailu, kontaktní údaje poskytnou vyučující a jsou dostupné na profilu pedagoga ve studijním informačním systému Moggis.
- Statistika zápisu (zima 2020, nejnovější)
- Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/zima2020/BD1911SPR