STUDNIČKA, Petr, Jana KALABISOVÁ, Lucie PLZÁKOVÁ a Veronika TINKOVÁ. Efekty cestovního ruchu na lokální úrovni - případová studie Lipno nad Vltavou. 1. vyd. Praha: Press21, 2013, 125 s. ISBN 978-80-905181-4-8.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Efekty cestovního ruchu na lokální úrovni - případová studie Lipno nad Vltavou
Název anglicky The Effects of Tourism on a Local Level - Case Study of the Municipality Lipno nad Vltavou
Autoři STUDNIČKA, Petr, Jana KALABISOVÁ, Lucie PLZÁKOVÁ a Veronika TINKOVÁ.
Vydání 1. vyd. Praha, 125 s. 2013.
Nakladatel Press21
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
ISBN 978-80-905181-4-8
Klíčová slova česky cestovní ruch, efekty, Lipno nad Vltavou, lokální úroveň, obec
Klíčová slova anglicky tourism, effects, Lipno nad Vltavou, local level, municipality
Příznaky Recenzováno
Návaznosti WD-37-07-2, projekt VaV.
Změnil Změnil: Ing. Petr Studnička, PhD., učo 10778. Změněno: 2. 2. 2014 17:49.
Anotace
Případová studie zaměřená na možnosti měření efektů cestovního ruchu na lokální úrovni je zpracována na příkladu obce Lipno nad Vltavou. Jedná se o destinaci horského typu v blízkosti vodní plochy, ve které má cestovní ruch z hlediska jednotlivých ekonomických činností dominantní postavení. Současný stav cestovního ruchu v obci je posuzován na základě výkonových a kapacitních ukazatelů cestovního ruchu, návštěvnosti a tržeb turistického informačního centra, investiční činnosti v obci ve vztahu k cestovnímu ruchu, výkonů vybraných provozovatelů služeb cestovního ruchu, pohledu na situaci v oblasti zaměstnanosti, rozboru rozpočtu obce s akcentem na místní poplatky a stavu destinačního managementu v širším zájmovém území. V roce 2013 bylo Lipno nad Vltavou oceněno prestižním titulem Evropské komise EDEN – Evropská destinace nejvyšší kvality. Obec se přihlásila do soutěže s projektem „Lipno bez bariér“, protože aktuální ročník byl zaměřen na cestování bez bariér a na rozvoj sociálního cestovního ruchu. Jednou z nejvýznamnějších akcí v obci bylo v červenci 2012 slavnostní otevření bezbariérové Stezky korunami stromů, která byla v rámci soutěže České centrály cestovního ruchu-CzechTourism v rámci projektu Kudy z nudy v roce 2012 označena za turistickou novinku sezóny.
Anotace anglicky
This case study, focused on the possibilities of measuring the effects of tourism on the local level, has been carried out using the municipality, Lipno nad Vltavou, which is a mountain destination near water, in which tourism has a dominant position in terms of economic activity. The current state of tourism in the municipality is assessed on the basis of performance and capacity tourism indicators, traffic and revenue of the tourist information center, investment activity in the municipality in relation to tourism, performance of selected operators of tourism services, the view of the employment situation, analysis of the municipality‘s budget with an emphasis on state and local taxes, and the condition of destination management in the wider area of interest. In 2013, Lipno nad Vltavou was awarded the prestigious title of EDEN - European Destinations of Excellence - from the European Commission. The municipality was entered into the competition with their project "Lipno without Barriers" because the current year was focused on barrier-free travel and the development of social tourism. One of the most important events in the village took place in July 2012 with the grand opening of the barrier-free Treetop Walkway, which was noted as the tourist news of the season in 2012 as part of a contest by the Czech Tourist Authority-CzechTourism in the project Escape from Boredom.
VytisknoutZobrazeno: 18. 5. 2024 04:16