ZELENÝ, Jiří. Jaké složky vína jsou vnímány odlišně při rozdílné servírovací teplotě? In Radka Balakovská. Sborník mezinárodní vědecké konference Hotelnictví, turismus a vzdělávání. Praha: Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s r.o., 2015, s. 256-268. ISBN 978-80-87411-70-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Jaké složky vína jsou vnímány odlišně při rozdílné servírovací teplotě?
Název anglicky Which Components of Wine are Percieved Differently with Changing Serving Temperature?
Autoři ZELENÝ, Jiří.
Vydání Praha, Sborník mezinárodní vědecké konference Hotelnictví, turismus a vzdělávání, od s. 256-268, 13 s. 2015.
Nakladatel Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s r.o.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 21101 Food and beverages
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW URL
Organizační jednotka University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
ISBN 978-80-87411-70-4
Klíčová slova česky hodnocení vína, servírování vína, teplota vína, víno, vlastnosti vína
Klíčová slova anglicky wine evaluation, serving of wine, temperature of wine, wine, wine characteristics
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Ing. Jiří Zelený, Ph.D., učo 10755. Změněno: 6. 2. 2018 17:29.
Anotace
Tento příspěvek se zabývá otázkou rozdílného vnímání jednotlivých složek vín, ke kterému dochází během jejich servírování při různých teplotách. Pomocí senzorického hodnocení v odborné komisi byly hodnoceny vzorky vín při 3 rozdílných teplotách. Po provedení analýzy získaných dat a následném vyhodnocení lze tvrdit, že servírovací teplota vín má vliv pouze na některé složky vína. Překvapivě se však liší míra změny vnímání jednotlivých složek u různých vín.
Anotace anglicky
This paper examines the issue of different perception of individual components of wines, which occurs during their serving at different temperatures. Using sensoric evaluation in expert commission wine samples at 3 different temperatures were evaluated. After performing analysis of measured data and following evaluation it is possible to argue that wine serving temperature affects only certain components of wine. Surprisingly, however, the magnitude of change in perception of individual components varies among different wines.
VytisknoutZobrazeno: 18. 5. 2024 10:15