ZELENÝ, Jiří, Zbyněk VINŠ and Blanka ZIMÁKOVÁ. Párování velikonočních pokrmů české kuchyně s víny z českých a moravských vinařských podoblastí (Easter Dishes of Czech Cuisine with Wines from the Czech and Moravian Wine Regions). 2017.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Párování velikonočních pokrmů české kuchyně s víny z českých a moravských vinařských podoblastí
Name (in English) Easter Dishes of Czech Cuisine with Wines from the Czech and Moravian Wine Regions
Authors ZELENÝ, Jiří, Zbyněk VINŠ and Blanka ZIMÁKOVÁ.
Edition 2017.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Organization of a workshop
Field of Study 21101 Food and beverages
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Organization unit University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Keywords (in Czech) Enogastronomie, jehněčí maso, kopřivová polévka, kůzlečí maso, mazanec, nádivka
Keywords in English Lamb meat, nettle soup, stuffing, sweat bread, wine food pairing, yeanling meat
Tags International impact
Changed by Changed by: Ing. Jiří Zelený, Ph.D., učo 10755. Changed: 30/10/2021 21:32.
Abstract
Pětihodinový workshop – kterého se v několika fázích účastnily různé skupiny studentů z předmětů kulinářství, nápojové gastronomie a externí účastníci z oblasti gastronomie a hotelnictví – byl zaměřen na snoubení velikonočních pokrmů a moravských vín. Jedna ze skupin připravila pod vedením šéfkuchaře sezónní pokrmy, další skupina studentů obstarala přípravu degustační místnosti, správné prostření a obsluhu během senzorického hodnocení. S jednotlivými skupinami, které se podílely na přípravě i samotném hodnocení enogastronomických kombinací, proběhla v závěru skupinová diskuse. Ta měla za cíl odhalit bezprostřední dojmy účastníků a zjistit asociace, tradice a konotace pojící se s velikonoční gastronomií. Hodnoceny byly všechny možné kombinace 3 pokrmů a 4 vín.
Abstract (in English)
Five-hour workshop, which consisted of several stages within which the culinary and beverage students as well as external hospitality & gastronomy experts participated, focused on pairing of Easter dishes together with Moravian wines. One of the students' groups prepared seasonal dishes under the supervision of chef, another group of students arranged the tasting room, laid the tables and ensured the service itself. With different groups that participated in the preparation and evaluation of the wine and food combination, focus group was conducted. It was designed to detect immediate impressions of participants and determine associations, traditions and connotations attaching to Easter gastronomy. All possible combinations of 3 meals and 4 wines were evaluated.
PrintDisplayed: 13/6/2024 21:05