SKUPINOVÁ, Sylva, Eliška SMOTLACHOVÁ a Jan MÁČE. ANALÝZA VÝVOJE PRŮMĚRNÉ SPOŘEBITELSKÉ CENY MÁSLA V ČESKÉ REPUBLICE. první. Praha: Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s r.o, 2017, s. 173-182. ISBN 978-80-87411-99-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název ANALÝZA VÝVOJE PRŮMĚRNÉ SPOŘEBITELSKÉ CENY MÁSLA V ČESKÉ REPUBLICE
Název anglicky DEVELOPMENT ANALYSIS OF AVERAGE COSTUMER PRICE OF BUTTLER IN THE CZECH REPUBLIC
Autoři SKUPINOVÁ, Sylva, Eliška SMOTLACHOVÁ a Jan MÁČE.
Vydání první. Praha, od s. 173-182, 10 s. 2017.
Nakladatel Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s r.o
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
ISBN 978-80-87411-99-5
UT WoS 000568726300023
Klíčová slova česky Cena, časové řady , máslo, poptávka, regrese a korelace
Klíčová slova anglicky Price, time series, butter, demand, regression and correlation
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: PhDr. Jan Máče, Ph.D., učo 4143. Změněno: 30. 9. 2020 09:07.
Anotace
Příspěvek se zabývá aktuální problematikou celosvětově zvýšené poptávky po mléčném tuku a jeho dopadem na nárůst průměrné ceny másla v České republice. Problematika je řešena s využitím lineární regresní a korelační analýzy v časové řadě 2006-2017 s důrazem na období leden-srpen 2017. Bylo zjištěno, že cena 1 kg másla silně koreluje s cenou 1 l pasterovaného polotučného mléka(r=0,86). Ačkoliv výroba mléka v České republice od roku 2011 stoupá, ceny obou potravin rostou, přičemž nárůst ceny másla je od července 2016 výrazně vyšší.
Anotace anglicky
The paper deals with the current issue of global demand of milk fat and impact on the increase in the average consumer price of butter in the Czech Republic. The problem is solved using the linear regression and correlation analysis in the time series 2006-2017 with an emphasis on January-August 2017. It was found that the price of 1 kg of butter strongly correlated with the price of 1 l pasteurized semi-skim milk (r=0,86). Although milk production in the Czech Republic has been rising since 2011, both food prices have risen, with an increase in butter price since July 2016 significantly higher.
VytisknoutZobrazeno: 5. 5. 2024 12:14