SKUPINOVÁ, Sylva, Eliška SMOTLACHOVÁ and Jan MÁČE. ANALÝZA VÝVOJE PRŮMĚRNÉ SPOŘEBITELSKÉ CENY MÁSLA V ČESKÉ REPUBLICE (DEVELOPMENT ANALYSIS OF AVERAGE COSTUMER PRICE OF BUTTLER IN THE CZECH REPUBLIC). první. Praha: Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s r.o, 2017, p. 173-182. ISBN 978-80-87411-99-5.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name ANALÝZA VÝVOJE PRŮMĚRNÉ SPOŘEBITELSKÉ CENY MÁSLA V ČESKÉ REPUBLICE
Name (in English) DEVELOPMENT ANALYSIS OF AVERAGE COSTUMER PRICE OF BUTTLER IN THE CZECH REPUBLIC
Authors SKUPINOVÁ, Sylva, Eliška SMOTLACHOVÁ and Jan MÁČE.
Edition první. Praha, p. 173-182, 10 pp. 2017.
Publisher Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s r.o
Other information
Original language Czech
Type of outcome Proceedings paper
Field of Study 50200 5.2 Economics and Business
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Publication form printed version "print"
Organization unit University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
ISBN 978-80-87411-99-5
UT WoS 000568726300023
Keywords (in Czech) Cena, časové řady , máslo, poptávka, regrese a korelace
Keywords in English Price, time series, butter, demand, regression and correlation
Tags Reviewed
Changed by Changed by: PhDr. Jan Máče, Ph.D., učo 4143. Changed: 30/9/2020 09:07.
Abstract
Příspěvek se zabývá aktuální problematikou celosvětově zvýšené poptávky po mléčném tuku a jeho dopadem na nárůst průměrné ceny másla v České republice. Problematika je řešena s využitím lineární regresní a korelační analýzy v časové řadě 2006-2017 s důrazem na období leden-srpen 2017. Bylo zjištěno, že cena 1 kg másla silně koreluje s cenou 1 l pasterovaného polotučného mléka(r=0,86). Ačkoliv výroba mléka v České republice od roku 2011 stoupá, ceny obou potravin rostou, přičemž nárůst ceny másla je od července 2016 výrazně vyšší.
Abstract (in English)
The paper deals with the current issue of global demand of milk fat and impact on the increase in the average consumer price of butter in the Czech Republic. The problem is solved using the linear regression and correlation analysis in the time series 2006-2017 with an emphasis on January-August 2017. It was found that the price of 1 kg of butter strongly correlated with the price of 1 l pasteurized semi-skim milk (r=0,86). Although milk production in the Czech Republic has been rising since 2011, both food prices have risen, with an increase in butter price since July 2016 significantly higher.
PrintDisplayed: 18/5/2024 16:58