MACHÁČKOVÁ, Karolina, Jiří ZELENÝ, Jonathan OSUOHA, Jan HÁN, Irena KORBELÁŘOVÁ a Zbyněk VINŠ. Comparison of Incidence of Fairground Food and Traditional Regional Food at Czech Gastronomy Events: A Field Study. Czech Hospitality and Tourism Paper (CHTP). Prague: The Institute of Hospitality Management in Prague, 2021, roč. 17, 34/2021, s. 4-16. ISSN 1801-1535.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Comparison of Incidence of Fairground Food and Traditional Regional Food at Czech Gastronomy Events: A Field Study
Název česky Komparace výskytu pouťových a tradičních regionálních pokrmů na českých kulinárních festivalech: terénní studie
Autoři MACHÁČKOVÁ, Karolina, Jiří ZELENÝ, Jonathan OSUOHA, Jan HÁN, Irena KORBELÁŘOVÁ a Zbyněk VINŠ.
Vydání Czech Hospitality and Tourism Paper (CHTP), Prague, The Institute of Hospitality Management in Prague, 2021, 1801-1535.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50701 Cultural and economic geography
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
Klíčová slova česky chutě pokrmů, kulinární kultura, prodejní stánky, senzorické preference, středoevropská kuchyně
Klíčová slova anglicky Central European cuisine, culinary culture, festival stands, sensory preferences, tastes of dishes
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Návaznosti DG18P02OVV067, projekt VaV.
Změnil Změnil: Ing. Jiří Zelený, Ph.D., učo 10755. Změněno: 25. 2. 2022 11:24.
Anotace česky
Článek se zabývá kulinářskými festivaly, zejména měřením frekvencí u různých typů stánků a různých typů pokrmů rozdělených dle druhů. Hlavní pozornost je věnována dvěma rozdílným kategoriím, a to stánkům s převahou tradičních regionálních potravin a stánkům s převahou pouťových pokrmů. U obou kategorií byly měřeny četnosti různých typů pokrmů. Terénní výzkum zahrnoval sběr dat na 33 gastronomických akcích. Po zpracování dat se ukázalo, že nabídka tradiční regionální kuchyně je z hlediska měřených frekvencí vyvážená se stánky nabízejícími pouťové pokrmy. Zatímco zeleninové, ovocné a rybí pokrmy u obou zkoumaných skupin spíše absentují, polévky jsou významně více zastoupeny u kategorie tradiční regionální kuchyně. Pro pouťové pokrmy jsou naproti tomu významně více zastoupeny cukrářské a pekařské výrobky. Specifickou kategorií jsou poté pokrmy s dominantním zastoupením masa, které dosahují zcela nejvyšších rozptylů četností v kategorii pouťových pokrmů.
VytisknoutZobrazeno: 17. 5. 2024 07:03