PETŘÍČEK, Martin. Revenue management v ubytovacích službách. Výstavba stochastického optimalizačního modelu. Praha: Wolters Kluwer, 2021, 372 s. ISBN 978-80-7676-208-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Revenue management v ubytovacích službách. Výstavba stochastického optimalizačního modelu
Název česky Revenue management v ubytovacích službách. Výstavba stochastického optimalizačního modelu
Autoři PETŘÍČEK, Martin.
Vydání Praha, 372 s. 2021.
Nakladatel Wolters Kluwer
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
ISBN 978-80-7676-208-4
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. Ing. Martin Petříček, Ph.D., učo 14750. Změněno: 2. 2. 2022 18:58.
Anotace
Revenue management představuje pro podniky poskytující ubytovací služby jeden z klíčových prvků vedoucích k efektivnímu řízení. V rámci této publikace jsou kombinována teoretická východiska s aplikací, což vede nejen ke komplexnímu řešení, ale také k detailnímu popisu celé problematiky. Kromě základního popisu východisek revenue managementu jsou uvedeny také klíčové body v ekonomické teorii, které je nutné správně uchopit pro patřičné využití. Prezentované výsledky výzkumu jsou podloženy metodickým popisem, který se soustředí zejména na metody predikce a optimalizační přístupy, které je vhodné v revenue managementu využít. Z provedené literární rešerše a průzkumu využívání nástrojů revenue managementu formou kvantitativního výzkumu vyplynul následující cíl. Navrhnout, sestavit a verifikovat stochastický model revenue managementu pro podniky poskytující ubytovací služby. Tento model je vystaven na velice detailních a mnohdy unikátních teoretických popisech a kombinuje v sobě základní analýzu, optimalizaci ceny i nabízeného množství a postoptimalizační kroky. S ohledem na cíl celého textu je také vytvořený model naprogramován a distribuován ve formě webové aplikace. Kód programu byl napsán v jazyce R. Vytvořená webová aplikace poté byla využita u několika ubytovacích zařízení, které díky ní mohly vytvořený stochastický model revenue managementu využít přímo v praxi. Závěry vyplývající z provedené komparace situace před použitím modelu a po jeho implementaci ukazují, že tento přístup pomohl zvýšit základní výkonnostní ukazatele ubytovacího zařízení, případně dokázal efektivněji využít stávající kapacity. Vytvořený model může být také chápan jako solidní základ pro budoucí rozvoj nejen obdobných modelů (jejichž popis v odborné literatuře soustředící se na ubytovací zařízení absentuje), ale také samostatných revenue management systémů.
Anotace anglicky
Revenue management is one of the key elements leading to effective management for accommodation establishments. This publication combines theoretical background with the application, which leads not only to a comprehensive solution but also to a detailed description of the whole topic. In addition to a basic description of the fundamentals of revenue management, key points in economic theory have been presented that need to be properly comprehended for the appropriate application. The presented research results are supported by a methodological description, which focuses in particular on prediction methods and optimization approaches that are appropriate to use in revenue management. The following objective has resulted from the literature review and the exploration of the use of revenue management tools in the form of quantitative research as follows: to propose, build and verify a stochastic revenue management model for accommodation establishments. This model is built on very detailed and often unique theoretical descriptions and combines basic analysis, price and quantity supplied optimization and post-optimization steps. Considering the objective of the whole text, the developed model is also programmed and distributed in the form of a web application. The code of the program was written in R language. The developed web application was then used by several accommodation establishments, which were able to use the developed stochastic revenue management model directly in practice. Conclusions resulting from the comparison of the situation before and after the model‘s implementation show that this approach helped to increase the basic performance indicators of the accommodation establishment or was able to use the existing capacities more efficiently. The developed model can also be seen as a solid platform for future development of not only similar models (the description of which is absent in the literature focusing on accommodation establishments), but also independent revenue management systems.
VytisknoutZobrazeno: 28. 4. 2024 11:23