2024
			
	    
	
	
    Význam prepitného v gastronómii
GAŽOVÁ, Lucia a Petr STUDNIČKAZákladní údaje
Originální název
Význam prepitného v gastronómii
	Autoři
GAŽOVÁ, Lucia a Petr STUDNIČKA
			Vydání
 Ekonomická revue cestovného ruchu, Banská Bystrica, Ekonomická fakulta Univerzity Mateja Bela, 2024, 0139-8660
			Další údaje
Jazyk
angličtina
		Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
		Obor
50204 Business and management
		Stát vydavatele
Slovensko
		Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
		Odkazy
Organizační jednotka
University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
			Klíčová slova česky
gastronomie, stravovací zařízení, spropitné, zdanění spropitného
		Klíčová slova anglicky
Gastronomy. Gastronomic establishment. Tips. Taxation of Tip
		Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
		
				
				Změněno: 17. 1. 2025 08:52, Ing. Petr Studnička, PhD.
				
		Anotace
V originále
Cílem článku bylo zhodnotit význam spropitného v gastronomii ze socioekonomického hlediska. Použité metody zahrnovaly především rešerši literatury a analýzu online zdrojů. Řešila se vybraná témata související se spropitným a jeho vysvětlení z historického i současného pohledu. Diskutovalo se také o daních s ohledem na zdanění spropitného v závislosti na různých formách platby a na tom, kdo si spropitné ponechá. Druhá část článku využívala jak kvalitativní, tak kvantitativní výzkumné metody. Ke sběru kvantitativních dat byl použit dotazník zaměřený na stranu poptávky v gastronomii, kterou tvořili zákazníci podniků působících v oblasti ubytování, stravování a pohostinství. Dotazník měl za cíl zachytit jejich postoje, názory a motivace při poskytování spropitného zaměstnancům gastronomických zařízení.