D 2010

SENZORICKÉ HODNOCENÍ VÍN

BUREŠOVÁ, Pavla

Základní údaje

Originální název

SENZORICKÉ HODNOCENÍ VÍN

Název česky

SENZORICKÉ HODNOCENÍ VÍN

Název anglicky

Sensory Wine Assessment

Autoři

BUREŠOVÁ, Pavla (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

1. vyd. Olomouc, Víno multikulturní fenomén, od s. 5-12, 8 s. 2010

Nakladatel

Societas Scientiarum Olomoucensis II.

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Obor

60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

URL

Organizační jednotka

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.

ISBN

978-80-904477-4-5

Klíčová slova česky

aroma; bodovací systém; chemická analýza; chuť; senzorické hodnocení; styl vína; vzhled

Klíčová slova anglicky

aroma; assessment system; chemical analysis; palate; sensory evaluation; wine style; appearance

Štítky

aromatický a chuťový aspekt hodnocení vín, bodovací systémy, Senozorická a chemická analýza vín, vizuální

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 5. 11. 2011 10:33, Ing. Pavla Burešová, Ph.D.

Anotace

ORIG EN

V originále

Příspěvek s názvem Senzorické hodnocení vín je zaměřen na význam senzorických ukazatelů uplatňovaných při analýze vín. Cílem příspěvku je představit metody používané při smyslovém posuzování vín z pohledu certifikovaného hodnotitele. Analýza VACH (vzhled, aroma, chuť) dovede odhalit i drobné nuance v kvalitě. Dále jsou zde uvedeny nejčastější nedostatky, se kterými se spotřebitel může setkat. Součástí textu jsou odborné degustační listy podle OIV , které mohou být inspirací pro správné hodnocení vín.

Anglicky

The article " Sensory Wine Assessment" focuses on importance of sensory indicators that are asserted in the process of wine assessment. The goal of this article is to introduce the methods of sensory wine assessment implemented by a certified specialist. The VACH analysis (abbr. from the Czech words for appearance, aroma, palate) can help us distinguish the least details of wine quqality. There are mentioned the most frequent defects which the consumer can meet with. The OIV professional degustation charts are a part of this article. They can be an inspiration for professional assessment.
Zobrazeno: 3. 7. 2025 23:28