D
2010
SENZORICKÉ HODNOCENÍ VÍN
BUREŠOVÁ, Pavla
Základní údaje
Originální název
SENZORICKÉ HODNOCENÍ VÍN
Název česky
SENZORICKÉ HODNOCENÍ VÍN
Název anglicky
Sensory Wine Assessment
Autoři
BUREŠOVÁ, Pavla (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání
1. vyd. Olomouc, Víno multikulturní fenomén, od s. 5-12, 8 s. 2010
Nakladatel
Societas Scientiarum Olomoucensis II.
Další údaje
Typ výsledku
Stať ve sborníku
Obor
60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka
University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
Klíčová slova česky
aroma; bodovací systém; chemická analýza; chuť; senzorické hodnocení; styl vína; vzhled
Klíčová slova anglicky
aroma; assessment system; chemical analysis; palate; sensory evaluation; wine style; appearance
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
V originále
Příspěvek s názvem Senzorické hodnocení vín je zaměřen na význam senzorických ukazatelů uplatňovaných při analýze vín. Cílem příspěvku je představit metody používané při smyslovém posuzování vín z pohledu certifikovaného hodnotitele. Analýza VACH (vzhled, aroma, chuť) dovede odhalit i drobné nuance v kvalitě. Dále jsou zde uvedeny nejčastější nedostatky, se kterými se spotřebitel může setkat. Součástí textu jsou odborné degustační listy podle OIV , které mohou být inspirací pro správné hodnocení vín.
Anglicky
The article " Sensory Wine Assessment" focuses on importance of sensory indicators that are asserted in the process of wine assessment. The goal of this article is to introduce the methods of sensory wine assessment implemented by a certified specialist. The VACH analysis (abbr. from the Czech words for appearance, aroma, palate) can help us distinguish the least details of wine quqality. There are mentioned the most frequent defects which the consumer can meet with. The OIV professional degustation charts are a part of this article. They can be an inspiration for professional assessment.
Zobrazeno: 3. 7. 2025 23:28