D 2011

Současné styly vín

BUREŠOVÁ, Pavla

Basic information

Original name

Současné styly vín

Name in Czech

Současné styly vín

Name (in English)

Sensory Wine Assessment

Authors

BUREŠOVÁ, Pavla (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)

Edition

Olomouc, Víno multikulturní fenomén, 9 pp. 2011

Publisher

Societas Scientiarum Olomoucensis II.

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Stať ve sborníku

Field of Study

21101 Food and beverages

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Organization unit

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.

ISBN

978-80-87533-00-0

Keywords (in Czech)

styly vín terroir vzhled aroma chuť

Keywords in English

styles of wines terroir features aroma taste

Tags

International impact, Reviewed
Změněno: 5/11/2011 11:03, Ing. Pavla Burešová, Ph.D.

Abstract

V originále

Příspěvek s názvem Senzorické hodnocení vín je zaměřen na význam senzorických ukazatelů uplatňovaných při analýze vín. Cílem příspěvku je představit metody používané při smyslovém posuzování vín z pohledu certifikovaného hodnotitele. Analýza VACH (vzhled, aroma, chuť) dovede odhalit i drobné nuance v kvalitě. Dále jsou zde uvedeny nejčastější nedostatky, se kterými se spotřebitel může setkat. Součástí textu jsou odborné degustační listy podle OIV , které mohou být inspirací pro správné hodnocení vín.

In English

The article " Sensory Wine Assessment" focuses on importance of sensory indicators that are asserted in the process of wine assessment. The goal of this article is to introduce the methods of sensory wine assessment implemented by a certified specialist. The VACH analysis (abbr. from the Czech words for appearance, aroma, palate) can help us distinguish the least details of wine quqality. There are mentioned the most frequent defects which the consumer can meet with. The OIV professional degustation charts are a part of this article. They can be an inspiration for professional assessment.