2013
DŮVODY OČIŠŤOVÁNÍ ČASOVÝCH ŘAD OD SEZÓNNÍ SLOŽKY V ÚČETNICTVÍ VYBRANÉHO
SKUPINOVÁ, Sylva, Eliška SMOTLACHOVÁ and Kristýna POSKOČILOVÁBasic information
Original name
DŮVODY OČIŠŤOVÁNÍ ČASOVÝCH ŘAD OD SEZÓNNÍ SLOŽKY V ÚČETNICTVÍ VYBRANÉHO
Name (in English)
REASONS FOR ADJUSTMENT OF TIME SERIES FROM SEASONAL COMPONENT IN ACCOUNTING INSELECTED HOTEL
Authors
SKUPINOVÁ, Sylva, Eliška SMOTLACHOVÁ and Kristýna POSKOČILOVÁ
Edition
Jihlava, p. 248-252, 293 pp. 2013
Publisher
Vydala Vysoká škola polytechnická Jihlava
Other information
Type of outcome
Proceedings paper
Confidentiality degree
is not subject to a state or trade secret
Publication form
storage medium (CD, DVD, flash disk)
Organization unit
University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
ISBN
978-80-87035-70-2
Keywords (in Czech)
časová řada, sezónní složka, tržby, analýza rozptylu, účetnictví hotelu
Keywords in English
time series, seasonal ingredient, sales, analysis of variance, accounting of the hotel
Tags
International impact, Reviewed
Changed: 2/9/2013 10:09, Dr. Ing. Sylva Skupinová
V originále
V pražském čtyřhvězdičkovém hotelu 987 Design Prague Hotel byly sledovány celkové měsíční tržby v časové řadě 2006 - 2011. Data byla zpracována metodou analýzy rozptylu s cílem odhalení sezónní složky i u těchto typů ubytovacích zařízení jak v ročnících, tak i v měsících. Na hladině významnosti a = 0,05 byly oba F-testy průkazné a podrobnějším vyhodnocením analýzy rozptylu byly detekovány odlišnosti v jednotlivých letech a měsících za studovanou časovou řadu. Analyzovaná data šestileté časové řady z reálného účetnictví pražského čtyřhvězdičkového hotelu jasně ukazují na nezbytnost odstranění sezónních výkyvů v případě dalšího statistického zpracování takovýchto dat zejména v případě jejich využití při odhadech budoucích tržeb s využitím statisticko-matematických aplikací.