D 2013

DŮVODY OČIŠŤOVÁNÍ ČASOVÝCH ŘAD OD SEZÓNNÍ SLOŽKY V ÚČETNICTVÍ VYBRANÉHO

SKUPINOVÁ, Sylva, Eliška SMOTLACHOVÁ and Kristýna POSKOČILOVÁ

Basic information

Original name

DŮVODY OČIŠŤOVÁNÍ ČASOVÝCH ŘAD OD SEZÓNNÍ SLOŽKY V ÚČETNICTVÍ VYBRANÉHO

Name (in English)

REASONS FOR ADJUSTMENT OF TIME SERIES FROM SEASONAL COMPONENT IN ACCOUNTING INSELECTED HOTEL

Authors

SKUPINOVÁ, Sylva, Eliška SMOTLACHOVÁ and Kristýna POSKOČILOVÁ

Edition

Jihlava, p. 248-252, 293 pp. 2013

Publisher

Vydala Vysoká škola polytechnická Jihlava

Other information

Type of outcome

Proceedings paper

Confidentiality degree

is not subject to a state or trade secret

Publication form

storage medium (CD, DVD, flash disk)

Organization unit

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.

ISBN

978-80-87035-70-2

Keywords (in Czech)

časová řada, sezónní složka, tržby, analýza rozptylu, účetnictví hotelu

Keywords in English

time series, seasonal ingredient, sales, analysis of variance, accounting of the hotel

Tags

International impact, Reviewed
Changed: 2/9/2013 10:09, Dr. Ing. Sylva Skupinová

Abstract

V originále

V pražském čtyřhvězdičkovém hotelu 987 Design Prague Hotel byly sledovány celkové měsíční tržby v časové řadě 2006 - 2011. Data byla zpracována metodou analýzy rozptylu s cílem odhalení sezónní složky i u těchto typů ubytovacích zařízení jak v ročnících, tak i v měsících. Na hladině významnosti a = 0,05 byly oba F-testy průkazné a podrobnějším vyhodnocením analýzy rozptylu byly detekovány odlišnosti v jednotlivých letech a měsících za studovanou časovou řadu. Analyzovaná data šestileté časové řady z reálného účetnictví pražského čtyřhvězdičkového hotelu jasně ukazují na nezbytnost odstranění sezónních výkyvů v případě dalšího statistického zpracování takovýchto dat zejména v případě jejich využití při odhadech budoucích tržeb s využitím statisticko-matematických aplikací.

In Czech

V pražském čtyřhvězdičkovém hotelu 987 Design Prague Hotel byly sledovány celkové měsíční tržby v časové řadě 2006 - 2011. Data byla zpracována metodou analýzy rozptylu s cílem odhalení sezónní složky i u těchto typů ubytovacích zařízení jak v ročnících, tak i v měsících. Na hladině významnosti a = 0,05 byly oba F-testy průkazné a podrobnějším vyhodnocením analýzy rozptylu byly detekovány odlišnosti v jednotlivých letech a měsících za studovanou časovou řadu. Analyzovaná data šestileté časové řady z reálného účetnictví pražského čtyřhvězdičkového hotelu jasně ukazují na nezbytnost odstranění sezónních výkyvů v případě dalšího statistického zpracování takovýchto dat zejména v případě jejich využití při odhadech budoucích tržeb s využitím statisticko-matematických aplikací.

In English

There was observed the four-star Prague hotel called 987 Design Prague Hotel in total monthly sales in the time series 2006 - 2011. Data were processed by analysis of variance to detect seasonal component even in these types of accommodation facilities in both years and in the months ahead. The level of significance a = 0.05, the two F-tests conclusive and detailed evaluation analysis of variance differences were detected in individual years and months for the studied time series. Analyzed data from a six-year time series of real four-star hotel in Prague clearly shows the need for seasonal fluctuations in the case of the statistical processing of the data especially in the case of their use in estimating future sales using statistical and mathematical applications.