D 2013

DŮVODY OČIŠŤOVÁNÍ ČASOVÝCH ŘAD OD SEZÓNNÍ SLOŽKY V ÚČETNICTVÍ VYBRANÉHO

SKUPINOVÁ, Sylva, Eliška SMOTLACHOVÁ a Kristýna POSKOČILOVÁ

Základní údaje

Originální název

DŮVODY OČIŠŤOVÁNÍ ČASOVÝCH ŘAD OD SEZÓNNÍ SLOŽKY V ÚČETNICTVÍ VYBRANÉHO

Název anglicky

REASONS FOR ADJUSTMENT OF TIME SERIES FROM SEASONAL COMPONENT IN ACCOUNTING INSELECTED HOTEL

Autoři

SKUPINOVÁ, Sylva, Eliška SMOTLACHOVÁ a Kristýna POSKOČILOVÁ

Vydání

Jihlava, od s. 248-252, 293 s. 2013

Nakladatel

Vydala Vysoká škola polytechnická Jihlava

Další údaje

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

paměťový nosič (CD, DVD, flash disk)

Organizační jednotka

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.

ISBN

978-80-87035-70-2

Klíčová slova česky

časová řada, sezónní složka, tržby, analýza rozptylu, účetnictví hotelu

Klíčová slova anglicky

time series, seasonal ingredient, sales, analysis of variance, accounting of the hotel

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 2. 9. 2013 10:09, Dr. Ing. Sylva Skupinová

Anotace

V originále

V pražském čtyřhvězdičkovém hotelu 987 Design Prague Hotel byly sledovány celkové měsíční tržby v časové řadě 2006 - 2011. Data byla zpracována metodou analýzy rozptylu s cílem odhalení sezónní složky i u těchto typů ubytovacích zařízení jak v ročnících, tak i v měsících. Na hladině významnosti a = 0,05 byly oba F-testy průkazné a podrobnějším vyhodnocením analýzy rozptylu byly detekovány odlišnosti v jednotlivých letech a měsících za studovanou časovou řadu. Analyzovaná data šestileté časové řady z reálného účetnictví pražského čtyřhvězdičkového hotelu jasně ukazují na nezbytnost odstranění sezónních výkyvů v případě dalšího statistického zpracování takovýchto dat zejména v případě jejich využití při odhadech budoucích tržeb s využitím statisticko-matematických aplikací.

Česky

V pražském čtyřhvězdičkovém hotelu 987 Design Prague Hotel byly sledovány celkové měsíční tržby v časové řadě 2006 - 2011. Data byla zpracována metodou analýzy rozptylu s cílem odhalení sezónní složky i u těchto typů ubytovacích zařízení jak v ročnících, tak i v měsících. Na hladině významnosti a = 0,05 byly oba F-testy průkazné a podrobnějším vyhodnocením analýzy rozptylu byly detekovány odlišnosti v jednotlivých letech a měsících za studovanou časovou řadu. Analyzovaná data šestileté časové řady z reálného účetnictví pražského čtyřhvězdičkového hotelu jasně ukazují na nezbytnost odstranění sezónních výkyvů v případě dalšího statistického zpracování takovýchto dat zejména v případě jejich využití při odhadech budoucích tržeb s využitím statisticko-matematických aplikací.