HO116 Ekonomika hotelu

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
léto 2024
Rozsah
2/2/0. KS 6-6, celkem 12 hodin. 5 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Mgr. Vladana Horáková, MBA (přednášející)
Ing. Mgr. Vladana Horáková, MBA (cvičící)
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty se specifiky ekonomiky hotelu, resp. podniků ubytovacích a stravovacích služeb v porovnání s obecnou ekonomikou podniku, kterou poznali v bakalářském stupni studia, dále naučit studenty využívat metody správy aktiv a pasiv v hotelu, řízení nákladů a jejich optimalizaci a osvojit metody řízení výnosů. Dílčím cílem je objasnit vliv kontrolních aktivit a daňového systému na hospodaření podniku. Po úspěšném a aktivním absolvováním výuky: a) Student získá znalosti v oblasti realizace ekonomické činnosti hotelu, znalosti při řízení a správě aktiv, pasiv, nákladů a výnosů. Student zná podstatu procesů hotelu v rámci jednotlivých středisek a zná podstatu jejich výnosových a nákladových činností. b) Student bude schopen identifikovat zdroje výnosů, řídit náklady, eliminovat neefektivitu v hospodaření a navrhovat opatření vedoucí k optimalizaci procesů při zachování úrovně kvality poskytovaných služeb. c) Student dokáže určit zdroje výnosů a nákladů v rámci jednotlivých středisek a také aplikovat standardní postupy vedoucí ke zvyšování výnosů a snižování nákladů.
Osnova
  • 1. Úvod do problematiky, repetorium nauky o podniku 2. Majetková a kapitálová struktura hotelu, optimalizace majetku, řízení kapitálu, finanční páka, daňový štít 3. Dlouhodobý majetek v hotelu, struktura a typologie dlouhodobého majetku v hotelu a jeho řízení, odpisy 4. Oběžný majetek v hotelu, struktura zásob v hotelu a jejich řízení, řízení a zajištění pohledávek, řízení peněžních prostředků 5. Výsledek hospodaření hotelu, modelování hospodářského výsledku, analýza bodu zvratu 6. Náklady v hotelu, typologie, struktura a moderní metody jejich řízení 7. Zdroje výnosů v hotelu, výkonové ukazatetele, revenue management, yield management, outsourcing 8. Investiční činnost v hotelu a měření efektivnosti investic 9. Vliv daňového systému na ekonomiku hotelu, daně z příjmů, daně ze spotřeby, majetkové daně, systém sociálního pojištění, mzdy v hotelnictví
Literatura
    povinná literatura
  • BŘEZINOVÁ, Hana a Vladana HORÁKOVÁ. Finanční řízení hotelů. 1st. Praha: Wolters Kluwer, 2022, 288 s. ISBN 978-80-7676-523-8. info
  • BERÁNEK, Jaromír. Moderní řízení hotelového provozu. Páté přepracované vydání. Praha 3 - Žižkov: Mag CONSULTING, 2013, 338 s. ISBN 978-80-86724-45-4. info
  • KŘÍŽEK, Felix a Josef NEUFUS. Moderní hotelový management. Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3868-0. info
  • SYNEK, Miloslav. Manažerská ekonomika. 5. aktualizované vydání. Praha: Grada, 2010. ISBN 978-80-247-3494-1. info
  • SYNEK, Miloslav. Podniková ekonomika. 5. přepracované vydání. Praha: C. H. Beck, 2010. ISBN 978-80-7400-336-3. info
    doporučená literatura
  • SYNEK, M a E KISLINGEROVÁ. Podniková ekonomika. Praha: C.H.Beck, 2010. ISBN 978-80-7400-336-3. info
  • MAREK, Petr. Studijní průvodce financemi podniku. 2. aktualizované vydání. Praha: Ekopress, s.r.o., 2009, 634 s. ISBN 978-80-86929-49-1. info
Metody hodnocení
Požadavky ke zkoušce: Předmět HO 115 Ekonomika hotelu je ukončen písemným testem a navazující ústní zkouškou. Předpokladem pro její složení je - aktivní účast na cvičení v min. rozsahu 75 % a získání zápočtu pro presenční formu studia - aktivní účast na výuce v jednotlivých modulech pro studenty kombinované formy studia a vypracování úkolů dle zadání
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2015, léto 2016, léto 2017, léto 2018, léto 2020, léto 2021, léto 2022, léto 2023.