HO023 Beverages

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Summer 2012
Extent and Intensity
2/1. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Ing. Pavla Burešová, Ph.D. (lecturer)
Guaranteed by
Ing. Pavla Burešová, Ph.D.
Katedra hotelnictví – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives
Seznámit posluchače s nápojovou problematikou.
Znalosti: student dovede vyjmenovat jednotlivé kategorie nápojů, které tvoří sortiment nabídky v gastronomii - rozdělení na kategorie a druhy, dovede vysvětlit zásady výroby, vlastnosti, způsob nakupování, uchovávání.
Dovednosti: umí uplatnit základní nápojové techniky v nabídce v provozech a umí sestavit - nápojový, vinný, kavárenský, čajový, barový lístek s využitím standardů. Kompetence: je schopen aplikovat získané poznatky z oblasti vlastností na základě odborného posuzování nápojů s využitím senzorických analýz.
Syllabus
  • Význam nápojového sortimentu z hlediska gastronomie, výživy a nabídky.
  • Kategorie pitné vody a minerálních vod, nealkoholických nápojů, senzorické posuzování, nabídka.
  • Sortiment čajů a kávy a jiných teplých nápojů, výroba a senzorické posuzování, specifika podávání.
  • Světová produkce piva, sortiment rozdělený podle způsobů výroby a základních surovin.
  • Víno - vývoj vinohradnictví, vinifikace, druhy a styly vín
  • Enogastronomie, víno, senzorické posuzování a vnímání jednotlivých kategorií vín.
  • Specifika podávání jednotlivých nápojů, dekantace, inventář.
  • Bar - vývoj, osobnost barmana, technika práce, vybavení baru, provoz baru
  • Destiláty - vývoj, druhy, uplatnění v gastronomii (vodka, gin, rum, tequila) Destiláty - vývoj, druhy, uplatnění v gastronomii (whisky, cognac)
  • Likéry - vývoj, druhy, uplatnění v gastronomi
  • Sestavení nabídky, speciální nabídka nápojového sortimentu.
  • Trendy v nápojové praxi, mixologie nápojů
Literature
    required literature
  • BUŠINA, R. Barmanem od A do Z, Litera Brno: 2011. ISBN 978-80-85763-62-1
  • GASNIER, V. Nápoje. Bratislava Slovart, 2006. ISBN 80-7209-839-X.
  • KELBLOVÁ, M. Lexikon nápojů. Grada Publishing, 2006. ISBN 80-247-1463-9.
  • BUREŠOVÁ, Pavla. Sommelier v současné české gastronomii. 2007. ISBN 978-80-86578-72-9. info
    recommended literature
  • RICHTER, F. NOVÁKOVÁ J., Pivo jako křen. Booksprint Olomouc: 2009, ISBN 978-80-86212-69-2
  • NORMANOVÁ, J. Káva. Danubianprint, Bratislava:1992. ISBN 80-7150-047-X
  • THOMOVI, S. Z. M. Příběh čaje. Argo Praha: 2002. ISBN 80-7203-447-2
Teaching methods
lectures, group projects,
Assessment methods
written test, final project
Language of instruction
Czech
Follow-Up Courses
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Winter 2010, Summer 2011, winter 2011, winter 2012, Summer 2013.
  • Enrolment Statistics (Summer 2012, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/summer2012/HO023