UCP:CR122 Spas Management - Course Information
CR122 Spas Management
University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.summer 2016
- Extent and Intensity
- 2/2. 5 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- Ing. Pavel Attl, Ph.D. (lecturer)
- Guaranteed by
- Ing. Pavel Attl, Ph.D.
- Course Enrolment Limitations
- The course is offered to students of any study field.
- Course objectives (in Czech)
- Cíle výuky předmětu Po úspěšném absolvování výuky: Znalosti: základní přehled o systému lázeňství jako specifické oblasti lidské činnosti, o jeho zařazení do ekonomických struktur národního hospodářství, do systému zdravotnictví jako celku z hlediska makroekonomického i mikroekonomického. Student porozumí hlavním pojmům spojeným s lázeňstvím, bude znát jejich specifika. Uvědomí si význam lázeňství a využívání přírodních léčivých zdrojů v procesu lázeňských a wellness pobytů. Student dále získá přehled o wellness aktivitách a vztahu lázeňství a wellness. Dovednosti analyzovat význam lázeňství, odhadnout a vyhodnotit trendy v lázeňství a wellness. Pochopí význam zdravotních pojišťoven ve sféře lázeňství a bude umět vysvětlit vazby lázeňství na státní rozpočet. Schopnosti vyhledávat na základě uvedených zdrojů aktuální informace z oblasti lázeňství a wellness s důrazem na Českou republiku. Bude schopen zhodnotit vztah a význam lázeňství v oblasti cestovního ruchu s důrazem na Českou republiku.
- Syllabus (in Czech)
- 1. Obecné vymezení pojmu lázeňství a wellness (definice lázeňství a jeho význam, wellness, vztah lázeňství a wellness) 2. Historie lázní (dávná historie a středověk, lázeňství do 2. světové války a po 2. světové válce, období po roce 1990) 3. Základní pojmy ve vztahu k lázeňství (lázeňství v systému subjektů národního hospodářství a v systému zdravotnictví, lázeňství ve vztahu k cestovnímu ruchu, lázně, lázeňské místo, lázeňský statut) 4. Přírodní léčivé zdroje (pojem přírodních léčivých zdrojů, význam vod, peloidů, plynů a klimatu v léčebných procedurách) 5. Léčebná péče (druhy lázeňské péče, léčebné metody, postup přijetí pacienta do lázní a realizace lázeňských pobytů) 6. Stravovací a ubytovací služby v lázních (definice a specifika stravovacích a ubytovacích služeb, dietní systém lázní) 7. Kulturně společenské služby a komerční aktivity lázní (volný čas a lázeňská péče, trendy v trávení volného času klientů v lázních) 8. Marketing lázeňských služeb (zvláštnosti marketingu v lázeňské oblasti, marketingový mix, pravidla spokojenosti klienta lázní, společný marketing) 9. Management lázeňských služeb a principy (pojem, vlastnosti managera, typy managerů v ekonomické praxi, nástroje úspěšného řízení, trendy) 10. Funkce managerů v lázeňství (proces plánování, organizování, vedení lidí, kontrola) 11. Manažerská ekonomika (hlavní ekonomické nástroje a základy managerské ekonomiky a financování) 12. Trendy v lázeňství a wellness službách (aktuální trendy v českém lázeňství a wellness službách, vybraná lázeňská místa ČR a ve světě)
- Literature
- required literature
- - SEIFERTOVÁ, V., (2003). Marketing v lázeňském cestovním ruchu. Praha: Pragoline 2003, ISBN 80-86592-00-6
- - DĚDINA, J., (2004). Management, organizování a ekonomika lázeňství. Praha : VŠCRHL 2004, ISBN 80-86592-01-4
- recommended literature
- - KŘÍŽEK, V., (2002). Obrazy z dějin lázeňství. Praha: Libri 2002, ISBN 80-7277-092-6.
- - BURACHOVIČ, S., WIESER, S., (2004). Encyklopedie lázní a léčivých pramenů v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Praha: Libri 2004, ISBN 80-7277-049-7.
- Teaching methods (in Czech)
- Student kombinované formy studia zpracuje seminární práci na zadané téma, která se váže na základní okruhy předmětu. Seminární práce má přispět k prohloubení znalostí studenta ve zvoleném tématu, k jeho schopnosti formulovat odborný text a pracovat s literaturou a dalšími informačními zdroji. Rozsah seminární práce je stanoven na cc 6-10 stran. Práce bude odevzdána před ukončením kurzu a je jednou z podmínek k udělení zápočtu. Témata seminárních prací: Zařazení českých lázní na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO Systémy řízení kvality v lázeňství Metody měření konkurenceschopnosti lázeňských míst Využití dietoterapie v lázeňství Místní poplatky a jejich vliv na rozvoj lázeňského místa
- Assessment methods (in Czech)
- Seminární práce v rozsahu 6-10 stran. Zpracování formou projektu ve skupině 2-3 studentů. spolu se zpracováním písmené práce je poviná i PPT prezentace a veřejná obhajoba projektu. Vlastní zkouška probíhá formou písmeného testu.
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course is taught: every week.
Information on the extent and intensity of the course: 4/4/4.
- Enrolment Statistics (summer 2016, recent)
- Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/summer2016/CR122