CR122 Spas Management

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
summer 2019
Extent and Intensity
2/2. 5 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Ing. Pavel Attl, Ph.D. (lecturer)
Guaranteed by
Ing. Pavel Attl, Ph.D.
Course Enrolment Limitations
The course is offered to students of any study field.
Course objectives (in Czech)
Cíle výuky předmětu Po úspěšném absolvování výuky: Znalosti: základní přehled o systému lázeňství jako specifické oblasti lidské činnosti, o jeho zařazení do ekonomických struktur národního hospodářství, do systému zdravotnictví jako celku z hlediska makroekonomického i mikroekonomického. Student porozumí hlavním pojmům spojeným s lázeňstvím, bude znát jejich specifika. Uvědomí si význam lázeňství a využívání přírodních léčivých zdrojů v procesu lázeňských a wellness pobytů. Student dále získá přehled o wellness aktivitách a vztahu lázeňství a wellness. Dovednosti analyzovat význam lázeňství, odhadnout a vyhodnotit trendy v lázeňství a wellness. Pochopí význam zdravotních pojišťoven ve sféře lázeňství a bude umět vysvětlit vazby lázeňství na státní rozpočet. Schopnosti vyhledávat na základě uvedených zdrojů aktuální informace z oblasti lázeňství a wellness s důrazem na Českou republiku. Bude schopen zhodnotit vztah a význam lázeňství v oblasti cestovního ruchu s důrazem na Českou republiku.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Obecné vymezení pojmu lázeňství a wellness (definice lázeňství a jeho význam, wellness, vztah lázeňství a wellness) 2. Historie lázní (dávná historie a středověk, lázeňství do 2. světové války a po 2. světové válce, období po roce 1990) 3. Základní pojmy ve vztahu k lázeňství (lázeňství v systému subjektů národního hospodářství a v systému zdravotnictví, lázeňství ve vztahu k cestovnímu ruchu, lázně, lázeňské místo, lázeňský statut) 4. Přírodní léčivé zdroje (pojem přírodních léčivých zdrojů, význam vod, peloidů, plynů a klimatu v léčebných procedurách) 5. Léčebná péče (druhy lázeňské péče, léčebné metody, postup přijetí pacienta do lázní a realizace lázeňských pobytů) 6. Stravovací a ubytovací služby v lázních (definice a specifika stravovacích a ubytovacích služeb, dietní systém lázní) 7. Kulturně společenské služby a komerční aktivity lázní (volný čas a lázeňská péče, trendy v trávení volného času klientů v lázních) 8. Marketing lázeňských služeb (zvláštnosti marketingu v lázeňské oblasti, marketingový mix, pravidla spokojenosti klienta lázní, společný marketing) 9. Management lázeňských služeb a principy (pojem, vlastnosti managera, typy managerů v ekonomické praxi, nástroje úspěšného řízení, trendy) 10. Funkce managerů v lázeňství (proces plánování, organizování, vedení lidí, kontrola) 11. Manažerská ekonomika (hlavní ekonomické nástroje a základy managerské ekonomiky a financování) 12. Trendy v lázeňství a wellness službách (aktuální trendy v českém lázeňství a wellness službách, vybraná lázeňská místa ČR a ve světě)
Literature
    required literature
  • - SEIFERTOVÁ, V., (2003). Marketing v lázeňském cestovním ruchu. Praha: Pragoline 2003, ISBN 80-86592-00-6
  • - DĚDINA, J., (2004). Management, organizování a ekonomika lázeňství. Praha : VŠCRHL 2004, ISBN 80-86592-01-4
    recommended literature
  • - KŘÍŽEK, V., (2002). Obrazy z dějin lázeňství. Praha: Libri 2002, ISBN 80-7277-092-6.
  • - BURACHOVIČ, S., WIESER, S., (2004). Encyklopedie lázní a léčivých pramenů v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Praha: Libri 2004, ISBN 80-7277-049-7.
Teaching methods (in Czech)
Student kombinované formy studia zpracuje seminární práci na zadané téma, která se váže na základní okruhy předmětu. Seminární práce má přispět k prohloubení znalostí studenta ve zvoleném tématu, k jeho schopnosti formulovat odborný text a pracovat s literaturou a dalšími informačními zdroji. Rozsah seminární práce je stanoven na cc 6-10 stran. Práce bude odevzdána před ukončením kurzu a je jednou z podmínek k udělení zápočtu. Témata seminárních prací: Zařazení českých lázní na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO Systémy řízení kvality v lázeňství Metody měření konkurenceschopnosti lázeňských míst Využití dietoterapie v lázeňství Místní poplatky a jejich vliv na rozvoj lázeňského místa
Assessment methods (in Czech)
Seminární práce v rozsahu 6-10 stran. Zpracování formou projektu ve skupině 2-3 studentů. spolu se zpracováním písmené práce je poviná i PPT prezentace a veřejná obhajoba projektu. Vlastní zkouška probíhá formou písmeného testu.
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course is taught: every week.
Information on the extent and intensity of the course: 4/4/4.
The course is also listed under the following terms summer 2015, summer 2016, summer 2017, summer 2018, summer 2020, summer 2021, summer 2022, summer 2023.
  • Enrolment Statistics (summer 2019, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/summer2019/CR122