UCP:HO118 Gastronomické koncepty - Informace o předmětu
HO118 Gastronomické koncepty
University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.léto 2018
- Rozsah
- 2/0/0. KS 4. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Petr Studnička, PhD. (přednášející)
- Garance
- Ing. Petr Studnička, PhD.
Katedra hotelnictví – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o. - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámit studenty s vývojem gastronomických konceptů v České republice a ve světě a zdůraznit současný stav typologie stravovacích zařízení a gastronomických struktur.
Znalosti: Absolvent předmětu zná význam gastronomie a stravovacích zařízení v systému cestovní ruch a zná nové gastronomické koncepty jak v tuzemsku, tak v zahraničí, které ovlivňují typologii stravovacích zařízení.
Dovednosti: Absolvent dokáže definovat základní ekonomické ukazatele stravovacích služeb a formy podnikání v gastronomických službách a na základě jejich historického vývoje vytvořit návrh nového konkurenceschopného gastronomického konceptu.
Schopnosti: Absolvent je schopen analyzovat výhody a nevýhody jednotlivých gastronomických konceptů s přihlédnutím k aktuálním trendům v gastronomii. - Osnova
- 1. Vymezení základních pojmů (pohostinství, společné stravování, gastronomie, restaurační a institucionální stravování, gastronomické koncepty)
- 2. Zařazení stravovacích služeb v systému cestovní ruch, kulinářský cestovní ruch (gastroturismus), základní ekonomické ukazatele a statistické údaje
- 3. Vývoj gastronomických služeb v České republice a ve světě včetně typologie gastronomických podniků
- 4. Prostředí pro podnikání v gastronomických službách
- 5. Legislativní změny dopadající na gastronomii
- 6. Kontrolní činnost a státní dozorové orgány v gastronomii
- 7. Nové gastronomické koncepty v restauračním a institucionálním stravování
- 8. Aktuální trendy v gastronomii a označování potravin
- 9. Případová studie Mohndorf Armschlag (Rakousko)
- 10. Shrnutí učiva
- Literatura
- povinná literatura
- BUREŠOVÁ, P., ZIMÁKOVÁ, B., ČERTÍK, M., HÁN, J. Vybrané kapitoly z hotelnictví a gastronomie – svazek první: Gastronomické služby. Praha: Wolters Kluwer, 2014. 153 s. ISBN 978-80-7478-498-9
- doporučená literatura
- ČERTÍK, M. K etapizaci vývoje stravovacích služeb. In Czech Hospitality and Tourism Papers č. 1/2005. Praha: VŠH, 2005. ISSN 1801-1535.
- KOTÍKOVÁ, H. Nové trendy v nabídce cestovního ruchu. Praha: Grada, 2013. 208 s. ISBN 978-80-247-4603-6.
- Metody hodnocení
- Student prezenční i kombinované formy studia zpracuje rešerši
vybraného zahraničního zdroje se zaměřením na gastronomické koncepty s využitím elektronické databáze Ebsco Publishing.
Předmět je ukončen ústní zkouškou, která se skládá se z 2 částí - rozprava o rešerši, výběr 1 teoretického okruhu z 15. - Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (léto 2018, nejnovější)
- Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/leto2018/HO118