EK003 Podniková ekonomika

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
léto 2020
Rozsah
2/2/0. 5 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
doc. Ing. Martin Petříček, Ph.D. (přednášející)
Ing. Karolina Macháčková, Ph.D. (cvičící)
doc. Ing. Martin Petříček, Ph.D. (cvičící)
Garance
doc. Ing. Martin Petříček, Ph.D.
Katedra ekonomie a ekonomiky – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty s rozhodujícími kategoriemi podnikové ekonomiky, které umožnují pochopit postavení podniku v hospodářském a sociálním systému společnosti. Návazným cílem je naučit studenty pracovat s metodami užívanými v podnikové praxi jak při analýze vývoje podniku, tak i při propočtech efektivnosti jednotlivých podnikových činností, které jsou základem pro kvalifikované manažerské rozhodování.
Výstupy z učení
Znalosti: Student předmětu získá základní přehled o fungování ekonomických principů v podniku v rámci konkurenčního prostředí od vzniku podniku až po jeho zánik. Schopnosti: Student by měl být schopen po absolvování předmětu samostatně se orientovat v základních termínech fungování podniku a zhodnotit finanční situaci podniku, včetně schopnosti navrhnout případné kroky vedoucí k zlepšení této situace. Dovednosti: Absolvování předmětu přispívá ke schopnosti studenta orientovat se v tržním prostředí z pohledu podniku a podnikání a řešit základní problémy ekonomiky podniku. Tato dovednost je klíčová při uplatnění absolventa vysoké školy na manažerských a analytických pozicích firem.
Osnova
  • Osnova: 1. Pojetí podnikání a podniku, cíle podniku. 2. Klasifikace podniků podle jejich právní formy, předmětu činnosti a velikosti. 3. Založení podniku, majetková a kapitálová výstavba podniku. 4. Životní cyklus podniku. 5. Organizace podniku a podnikové řízení. 6. Nákupní, výrobní a prodejní činnost podniku. 7. Personální práce, náklady na zaměstnance a odměňování. 8. Výnosy, náklady a hospodářský výsledek. 9. Finanční hospodaření podniku. 10. Investiční činnost v podniku. 11. Krizové řízení podniku. 12. Specifika podniků v hotelnictví, gastronomii a v cestovním ruchu – Aktuální trendy v oblasti podnikové ekonomiky 13. Procesy koncentrace a integrace podnikové sféry v ČR a ve světě.
Literatura
    povinná literatura
  • • PETŘÍČEK, Martin a kol. Hospodaření podniku v sektoru služeb. 1. vydání. Praha: Extrasystem, 2019. 312 s. Ediční řada Ekonomie a marketing. ISBN 978-80-87570-42-5.
  • SYNEK, M a E KISLINGEROVÁ. Podniková ekonomika. Praha: C.H.Beck, 2010. ISBN 978-80-7400-336-3. info
    doporučená literatura
  • KORÁB, Vojtěch, Mária REŽŇÁKOVÁ a Jiří PETERKA. Podnikatelský plán. Dotisk prvního vydání. Brno: Computer Press, a.s., 2008, 216 s. ISBN 978-80-251-1605-0. info
Výukové metody
Přednášky, na ně navazující cvičení, která jsou zaměřena na praktické příklady z jednotlivých oblastí podnikové ekonomiky. V rámci cvičení má každý student krátké seminární vystoupení.
Metody hodnocení
Zápočet se skládá z řešení projektu na vybrané téma a závěrečného písemného testu.
Po získání zápočtu následuje ústní zkouška.
Studenti kombinované formy předkládají při ústní zkoušce aplikační problém - tematicky se váže na ekonomiku podniku.
Navazující předměty
Další komentáře
Poznámka k ukončení předmětu: z | zk
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Poznámka k četnosti výuky: 6/6/6.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2009, léto 2010, zima 2010, léto 2011, zima 2011, léto 2012, zima 2012, léto 2013, zima 2013, léto 2014, zima 2014, léto 2015, zima 2015, léto 2016, zima 2016, léto 2017, zima 2017, léto 2018, zima 2018, léto 2019, zima 2019, zima 2020, léto 2021, zima 2021, léto 2022, zima 2022, léto 2023, zima 2023, léto 2024, zima 2024.