UCP:HO079 Proper Nutrition and Healthy L - Course Information
HO079 Proper Nutrition and Healthy Lifestyle
University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.summer 2020
- Extent and Intensity
- 0/2/0. 3 credit(s). Type of Completion: z (credit).
- Teacher(s)
- Ing. Lada Popl Petránková (seminar tutor)
- Course Enrolment Limitations
- The course is offered to students of any study field.
- Course objectives (in Czech)
- Cílem předmětu je osvojení odborných znalostí týkajících se organizace zdravého životního stylu se zaměřením na správnou výživu.
- Learning outcomes (in Czech)
- Znalosti: Součástí výkladu je i zaměření na sportovní aktivitu jako součást umožňující prevenci nejrůznějších onemocnění. Výklad je doplněn o upozornění na možná rizika ve stravě i v životním stylu s ohledem na současný konzumní způsob života. Schopnosti: Studenti by měli být schopní dodržovat naučená pravidla při sestavování správného jídelníčku pro osobní i profesní potřeby (např. při sestavování restauračního menu). Získané poznatky je rovněž možné aplikovat v institucionálním stravování. Dovednosti: Studenti participují zapojováním se do diskuse, která prolíná odborný výklad. Ta má za úkol vést studenty k zamyšlení nad vlastním způsobem stravování a jejich zdravým či nezdravým životním stylem.
- Syllabus (in Czech)
- 1. Úvod k předmětu, současná situace v ČR a ve světě. 2. Základní složky stravy – proteiny, karbohydráty, vláknina, lipidy a steroly, energetické potřeby, voda a elektrolyty. 3. Minerály – kalcium, fosfor, magnesium, železo, zinek, měď, jód, selen, mangan. 4. Vitamíny – A, D, E, K, tiamin, riboflavin, niacin, B6, kyselina pantotenová, kyselina listová, B12, biotin, vitamin C. 5. Další komponenty strany – karotenoidy, karnitin, cysteine, taurin, glutamin, arginin, funkční potraviny a probatické přípravky. 6. Nutriční genový mechanismus, digesce, endokrinní a imunitní systém. 7. Nutriční potřeby s ohledem na věk, životní cyklus a fyziologické změny. 8. Prevence chorob způsobených výživou I. – obezita a diabetes, kardiovaskulární choroby, pediatrické a adolescentní choroby. 9. Prevence chorob způsobených výživou II. – poruchy zažívacího traktu, výživa při dalších nemocech, potravinová aditiva. 11. Výživa populace – nutriční potřeby s ohledem na měnící se svět. 12. Výživa a sportovní výkony – fyzická aktivita, sportovní výživa, dietní doplňky. 13. Shrnutí učiva.
- Literature
- required literature
- FIŠERA, Miroslav. Gastronomie: vybrané kapitoly. Český Těšín: 2 Theta, 2016. ISBN 978-80-86380-78-0.
- MARÁDOVÁ, Eva. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Druhé vyd.. Praha: VŠH v Praze 8, spol. s r.o., 2007. 196 s. ISBN 80-86578-69-0.
- ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media, 2016. Medicus. ISBN 978-80-88129-03- 5.
- recommended literature
- ROSS, A. Catharine. Modern nutrition in health and disease. 11th ed. /. Philadelphia: Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams, c2014. ISBN 978-160-5474-618.
- MARÁDOVÁ, E. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Dostupné v IS VŠH.
- Assessment methods (in Czech)
- Účast na cvičeních min 80 %. Seminární práce + její prezentace. Zápočtový test.
- Language of instruction
- Czech
- Further Comments
- The course can also be completed outside the examination period.
- Enrolment Statistics (summer 2020, recent)
- Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/summer2020/HO079