HO079 Proper Nutrition and Healthy Lifestyle

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
summer 2021
Extent and Intensity
0/2/0. 3 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Ing. Lada Popl Petránková (seminar tutor)
Course Enrolment Limitations
The course is offered to students of any study field.
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je osvojení odborných znalostí týkajících se organizace zdravého životního stylu se zaměřením na správnou výživu.
Learning outcomes (in Czech)
Znalosti: Součástí výkladu je i zaměření na sportovní aktivitu jako součást umožňující prevenci nejrůznějších onemocnění. Výklad je doplněn o upozornění na možná rizika ve stravě i v životním stylu s ohledem na současný konzumní způsob života. Schopnosti: Studenti by měli být schopní dodržovat naučená pravidla při sestavování správného jídelníčku pro osobní i profesní potřeby (např. při sestavování restauračního menu). Získané poznatky je rovněž možné aplikovat v institucionálním stravování. Dovednosti: Studenti participují zapojováním se do diskuse, která prolíná odborný výklad. Ta má za úkol vést studenty k zamyšlení nad vlastním způsobem stravování a jejich zdravým či nezdravým životním stylem.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Úvod k předmětu, současná situace v ČR a ve světě. 2. Základní složky stravy – proteiny, karbohydráty, vláknina, lipidy a steroly, energetické potřeby, voda a elektrolyty. 3. Minerály – kalcium, fosfor, magnesium, železo, zinek, měď, jód, selen, mangan. 4. Vitamíny – A, D, E, K, tiamin, riboflavin, niacin, B6, kyselina pantotenová, kyselina listová, B12, biotin, vitamin C. 5. Další komponenty strany – karotenoidy, karnitin, cysteine, taurin, glutamin, arginin, funkční potraviny a probatické přípravky. 6. Nutriční genový mechanismus, digesce, endokrinní a imunitní systém. 7. Nutriční potřeby s ohledem na věk, životní cyklus a fyziologické změny. 8. Prevence chorob způsobených výživou I. – obezita a diabetes, kardiovaskulární choroby, pediatrické a adolescentní choroby. 9. Prevence chorob způsobených výživou II. – poruchy zažívacího traktu, výživa při dalších nemocech, potravinová aditiva. 11. Výživa populace – nutriční potřeby s ohledem na měnící se svět. 12. Výživa a sportovní výkony – fyzická aktivita, sportovní výživa, dietní doplňky. 13. Shrnutí učiva.
Literature
    required literature
  • FIŠERA, Miroslav. Gastronomie: vybrané kapitoly. Český Těšín: 2 Theta, 2016. ISBN 978-80-86380-78-0.
  • MARÁDOVÁ, Eva. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Druhé vyd.. Praha: VŠH v Praze 8, spol. s r.o., 2007. 196 s. ISBN 80-86578-69-0.
  • ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media, 2016. Medicus. ISBN 978-80-88129-03- 5.
    recommended literature
  • ROSS, A. Catharine. Modern nutrition in health and disease. 11th ed. /. Philadelphia: Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams, c2014. ISBN 978-160-5474-618.
  • MARÁDOVÁ, E. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Dostupné v IS VŠH.
Assessment methods (in Czech)
Účast na cvičeních min 80 %. Seminární práce + její prezentace. Zápočtový test.
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
Information on the extent and intensity of the course: 3-3-3.
The course is also listed under the following terms summer 2020, summer 2022, summer 2023, winter 2023, summer 2024, winter 2024.
  • Enrolment Statistics (summer 2021, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/summer2021/HO079