UCP:HO116 Economy of Hotel - Course Information
HO116 Economy of Hotel
University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.summer 2020
- Extent and Intensity
- 2/2/0. 5 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- Ing. Mgr. Vladana Horáková, MBA (lecturer)
Ing. Mgr. Vladana Horáková, MBA (seminar tutor) - Guaranteed by
- Ing. Mgr. Vladana Horáková, MBA
- Course Enrolment Limitations
- The course is offered to students of any study field.
- Course objectives (in Czech)
- Cílem předmětu je seznámit studenty se specifiky ekonomiky hotelu, resp. podniků ubytovacích a stravovacích služeb v porovnání s obecnou ekonomikou podniku, kterou poznali v bakalářském stupni studia, dále naučit studenty využívat metody správy aktiv a pasiv v hotelu, řízení nákladů a jejich optimalizaci a osvojit metody řízení výnosů. Dílčím cílem je objasnit vliv kontrolních aktivit a daňového systému na hospodaření podniku. Po úspěšném a aktivním absolvováním výuky: a) Student získá znalosti v oblasti realizace ekonomické činnosti hotelu, znalosti při řízení a správě aktiv, pasiv, nákladů a výnosů. Student zná podstatu procesů hotelu v rámci jednotlivých středisek a zná podstatu jejich výnosových a nákladových činností. b) Student bude schopen identifikovat zdroje výnosů, řídit náklady, eliminovat neefektivitu v hospodaření a navrhovat opatření vedoucí k optimalizaci procesů při zachování úrovně kvality poskytovaných služeb. c) Student dokáže určit zdroje výnosů a nákladů v rámci jednotlivých středisek a také aplikovat standardní postupy vedoucí ke zvyšování výnosů a snižování nákladů.
- Syllabus (in Czech)
- 1. Úvod do problematiky, repetorium nauky o podniku 2. Majetková a kapitálová struktura hotelu, optimalizace majetku, řízení kapitálu, finanční páka, daňový štít 3. Dlouhodobý majetek v hotelu, struktura a typologie dlouhodobého majetku v hotelu a jeho řízení, odpisy 4. Oběžný majetek v hotelu, struktura zásob v hotelu a jejich řízení, řízení a zajištění pohledávek, řízení peněžních prostředků 5. Výsledek hospodaření hotelu, modelování hospodářského výsledku, analýza bodu zvratu 6. Náklady v hotelu, typologie, struktura a moderní metody jejich řízení 7. Zdroje výnosů v hotelu, výkonové ukazatetele, revenue management, yield management, outsourcing 8. Investiční činnost v hotelu a měření efektivnosti investic 9. Vliv daňového systému na ekonomiku hotelu, daně z příjmů, daně ze spotřeby, majetkové daně, systém sociálního pojištění, mzdy v hotelnictví
- Literature
- required literature
- BERÁNEK, Jaromír. Moderní řízení hotelového provozu. Páté přepracované vydání. Praha 3 - Žižkov: Mag CONSULTING, 2013, 338 pp. ISBN 978-80-86724-45-4. info
- KŘÍŽEK, Felix and Josef NEUFUS. Moderní hotelový management. Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3868-0. info
- SYNEK, Miloslav. Manažerská ekonomika. 5. aktualizované vydání. Praha: Grada, 2010. ISBN 978-80-247-3494-1. info
- SYNEK, Miloslav. Podniková ekonomika. 5. přepracované vydání. Praha: C. H. Beck, 2010. ISBN 978-80-7400-336-3. info
- Assessment methods (in Czech)
- Požadavky ke zkoušce: Předmět HO 115 Ekonomika hotelu je ukončen písemným testem a navazující ústní zkouškou. Předpokladem pro její složení je - aktivní účast na cvičení v min. rozsahu 75 % a získání zápočtu pro presenční formu studia - aktivní účast na výuce v jednotlivých modulech pro studenty kombinované formy studia a vypracování úkolů dle zadání
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
Information on the extent and intensity of the course: KS 6-6, celkem 12 hodin.
- Enrolment Statistics (summer 2020, recent)
- Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/summer2020/HO116