HO204 Entrepreneurship in Hospitality and Gastronomy

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
summer 2020
Extent and Intensity
2/2/0. 6 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Ing. Petr Studnička, PhD. (lecturer)
Ing. Jiří Zelený, Ph.D. (seminar tutor)
Guaranteed by
Ing. Petr Studnička, PhD.
Course Enrolment Limitations
The course is offered to students of any study field.
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu Podnikání v hotelnictví a gastronomii je seznámit studenty se specifiky podnikání v oboru ubytovacích a stravovacích služeb a se zvláštnostmi řízení podniku poskytujících služby cestovního ruchu. Pozornost je věnována především mikropodnikům a podnikům rodinného typu. Na základě teoretických základů je student připraven pro výkon manažerských funkcí při řízení malých a středních podniků.
Znalosti: Student získá základní přehled o řízení mikro-, malého či středního podniku, o úloze manažera a jeho základních úkolech při podnikání v hotelnictví a gastronomii.
Dovednosti: Absolvování předmětu přispěje ke schopnosti studenta orientovat se v podnikatelských činnostech managementu či majitele firmy se zaměřením na poskytování ubytovacích a stravovacích služeb.
Schopnosti: Student je schopen řídit podnik v oboru hotelnictví a gastronomie.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Vymezení obsahu předmětu – definice pojmů podnikání, hotelnictví, gastronomie.
  • 2. Charakteristika ubytovacích a stravovacích služeb – rozdíly mezi ubytovacími a stravovacími službami a zařízeními v ČR a EU.
  • 3. Platná legislativa v oboru – živnostenský zákon; daňové zákony; další legislativní normy.
  • 4. Legislativní změny ve vztahu k oboru – průkaz energetické náročnosti budovy, označování alergenů; vízová problematika a ohlašovací povinnost; zákaz kouření, elektronická evidence tržeb.
  • 5. Kontrolní činnost v oboru – definice kontrolní činnosti; vnější subjekty provádějící kontrolní činnost; požadavky na zařízení společného stravování.
  • 6. Ekonomické řízení hotelu a restaurace – rozpočtování, předpovídání; klíčové ukazatele výkonnosti; poměrové ukazatele v hotelnictví.
  • 7. Formy podnikání v hotelnictví a gastronomii – klasifikace a zvláštnosti podniků cestovního ruchu; nezávislé hotely; hotelové skupiny a hotelové řetězce.
  • 8. Sociální aspekty v hotelnictví a gastronomii – podpora sociálního cestovního ruchu; dotační tituly a realizované projekty; sociální cestovní ruch v kontextu hotelnictví.
  • 9. Veřejná podpora v hotelnictví a gastronomii – definice pojmu a přípustnost veřejné podpory; Operační programy EU v ČR v letech 2014–2020 a výhled pro 2021-2027.
  • 10. Dotační tituly v hotelnictví a gastronomii (Národní program podpory cestovního ruchu v regionech).
  • 11. Stínová ekonomika v hotelnictví a gastronomii – definice pojmu a členění stínové ekonomiky; šedá ekonomika v sektoru HORECA; zavádění elektronické evidence tržeb v ČR.
  • 12. Aktuální trendy v hotelnictví a gastronomii – celosvětové výkony cestovního ruchu a hotelnictví; aktuální trendy; sdílená ekonomika, Průmysl 4.0 a jeho vliv na hotelnictví a gastronomii.
  • 13. Shrnutí učiva a rozbor okruhů ke Státní závěrečné zkoušce.
Literature
    required literature
  • HÁN, J., BERÁNEK, M., BELEŠOVÁ, S., MRKOS, D., STUDNIČKA, P., SOCHŮRKOVÁ, M. Vybrané kapitoly z hotelnictví a gastronomie – svazek druhý: Ubytovací služby. Praha: Wolters Kluwer, 2016. ISBN 978-80-7552-253-5.
  • BUREŠOVÁ, P., ZIMÁKOVÁ, B., ČERTÍK, M., HÁN, J. Vybrané kapitoly z hotelnictví a gastronomie – svazek první: Gastronomické služby. Praha: Wolters Kluwer, 2014. ISBN 978-80-7478-498-9.
    recommended literature
  • HÄNSSLER, K. H. Management in der Hotellerie und Gastronomie. München: Oldenbourgwissenschaftsverlag, 2008. ISBN 978-3-486-58420-2.
  • SMETANA, F., KRÁTKÁ, E. Podnikání v hotelnictví a gastronomii. Praha: Fortuna, 2009. ISBN 978-80-7373-054-3.
  • BERÁNEK, J., KOTEK, P. Řízení hotelového provozu. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-86724-30-0.
Assessment methods (in Czech)
Obsah předmětu: Prezenční studium/Kombinované studium (hodin)
Přednášky - 20/6
Semináře - 20/0
Samostatná příprava - 110/144
Celkem - 150/150
Požadavky na zakončení: Prezenční studium/Kombinované studium (váha v %)
Zápočet: 1. prezentace aktuality z oboru, 2. rešerše odborného textu publikovaného v cizím jazyce (Ebsco Publishing) - 20/0
Ústní zkouška (písemný test - 10 otázek, výběr 2 okruhů z 25) - 80/100
Celkem - 100/100
Zvláštní podmínky a podrobnosti - min. 75 % účast na seminářích (prez.).
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
Information on the extent and intensity of the course: 3-3-0.
The course is also listed under the following terms summer 2021, summer 2022, summer 2023, summer 2024.
  • Enrolment Statistics (summer 2020, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/summer2020/HO204