HO204 Entrepreneurship in Hospitality and Gastronomy

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
summer 2023
Extent and Intensity
2/2/0. 6 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Ing. Petr Studnička, PhD. (lecturer)
Ing. Zbyněk Vinš (seminar tutor)
Guaranteed by
Ing. Petr Studnička, PhD.
Course Enrolment Limitations
The course is offered to students of any study field.
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je seznámit studenty se specifiky podnikání v oboru ubytovacích a stravovacích služeb a se zvláštnostmi řízení podniku poskytujících služby cestovního ruchu. Pozornost je věnována především mikropodnikům a podnikům rodinného typu. Na základě teoretických základů je student připraven pro výkon manažerských funkcí při řízení malých a středních podniků.
Znalosti: Student získá základní přehled o řízení mikro-, malého či středního podniku, o úloze manažera a jeho základních úkolech při podnikání v hotelnictví a gastronomii.
Dovednosti: Absolvování předmětu přispěje ke schopnosti studenta orientovat se v podnikatelských činnostech managementu či majitele firmy se zaměřením na poskytování ubytovacích a stravovacích služeb.
Schopnosti: Student je schopen řídit podnik v oboru hotelnictví a gastronomie.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Vymezení obsahu předmětu – definice pojmů podnikání, hotelnictví, gastronomie.
  • 2. Charakteristika ubytovacích a stravovacích služeb – rozdíly mezi ubytovacími a stravovacími službami a zařízeními v ČR a EU.
  • 3. Platná legislativa v oboru – živnostenský zákon; daňové zákony; další legislativní normy.
  • 4. Legislativní změny ve vztahu k oboru – průkaz energetické náročnosti budovy, označování alergenů; vízová problematika a ohlašovací povinnost; zákaz kouření, elektronická evidence tržeb.
  • 5. Kontrolní činnost v oboru – definice kontrolní činnosti; vnější subjekty provádějící kontrolní činnost; požadavky na zařízení společného stravování.
  • 6. Ekonomické řízení hotelu a restaurace – rozpočtování, předpovídání; klíčové ukazatele výkonnosti; poměrové ukazatele v hotelnictví.
  • 7. Formy podnikání v hotelnictví a gastronomii – klasifikace a zvláštnosti podniků cestovního ruchu; nezávislé hotely; hotelové skupiny a hotelové řetězce.
  • 8. Sociální aspekty v hotelnictví a gastronomii – podpora sociálního cestovního ruchu; dotační tituly a realizované projekty; sociální cestovní ruch v kontextu hotelnictví.
  • 9. Veřejná podpora v hotelnictví a gastronomii – definice pojmu a přípustnost veřejné podpory; Operační programy EU v ČR v letech 2014–2020 a 2021-2027.
  • 10. Dotační tituly v hotelnictví a gastronomii (Národní program podpory cestovního ruchu v regionech).
  • 11. Stínová ekonomika v hotelnictví a gastronomii – definice pojmu a členění stínové ekonomiky; šedá ekonomika v sektoru HORECA; zavádění elektronické evidence tržeb v ČR.
  • 12. Aktuální trendy v hotelnictví a gastronomii – celosvětové výkony cestovního ruchu a hotelnictví; aktuální trendy; kolaborativní ekonomika, Průmysl 4.0 a jeho vliv na hotelnictví a gastronomii.
  • 13. Shrnutí učiva, přínos předmětu pro studenty
Literature
    required literature
  • HÁN, J., BERÁNEK, M., BELEŠOVÁ, S., MRKOS, D., STUDNIČKA, P., SOCHŮRKOVÁ, M. Vybrané kapitoly z hotelnictví a gastronomie – svazek druhý: Ubytovací služby. Praha: Wolters Kluwer, 2016. ISBN 978-80-7552-253-5.
  • BUREŠOVÁ, P., ZIMÁKOVÁ, B., ČERTÍK, M., HÁN, J. Vybrané kapitoly z hotelnictví a gastronomie – svazek první: Gastronomické služby. Praha: Wolters Kluwer, 2014. ISBN 978-80-7478-498-9.
    recommended literature
  • HÄNSSLER, K. H. Management in der Hotellerie und Gastronomie. München: Oldenbourgwissenschaftsverlag, 2008. ISBN 978-3-486-58420-2.
  • SMETANA, F., KRÁTKÁ, E. Podnikání v hotelnictví a gastronomii. Praha: Fortuna, 2009. ISBN 978-80-7373-054-3.
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
Information on the extent and intensity of the course: 3-3-0.
The course is also listed under the following terms summer 2020, summer 2021, summer 2022, summer 2024.
  • Enrolment Statistics (summer 2023, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/summer2023/HO204