UCP:CR058 Regional Economy and Hospitali - Course Information
CR058 Regional Economy and Hospitality
University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.summer 2021
- Extent and Intensity
- 2/0/0. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- doc. Ing. Ivo Straka, CSc. (lecturer)
- Guaranteed by
- Ing. Pavel Attl, Ph.D.
- Course Enrolment Limitations
- The course is offered to students of any study field.
- Course objectives (in Czech)
- Cíl předmětu: Cílem předmětu je seznámit studenty se základními principy regionální (krajské) a municipální (obecní) ekonomiky. Znalosti: Student definuje základní vymezení regionalistky a identifikuje základní principy regionální politiky na úrovni Evropské unie a České republiky. Schopnosti: Student je schopen zpracovat rámcovou osnovu strategického plánu, programu rozvoje obce a regionu a formuluje vztah regionálního rozvoje, cestovního ruchu a hotelnictví. Dovednosti: Student analyzuje příčiny vzniku regionálních disparit a charakterizuje možnosti jejich řešení, především pomocí rozvoje vnitřního cestovního ruchu a investiční výstavby v hotelnictví. Zároveň ovládá základy veřejné správy a formuluje doporučení pro orgány veřejné správy na různých teritoriálních úrovních.
- Syllabus (in Czech)
- Osnova: 1. Úvod do studia předmětu – požadavky k úspěšnému absolvování předmětu, doporučená literatura. Základní pojmy – regionální vědy, regionalistka, regionalismus, regionální rozvoj, regionální politika regionalizace. Teorie regionu. 2. Vztah regionálního rozvoje k vědním oborům – ekonomie, geografie, sociologie, politologie, demografie, územní plánování. Státní politiky a regionální rozvoj – hospodářská, průmyslová, dopravní, zemědělská, environmentální, sociální, bytová, cestovního ruchu, výzkumu a inovací. 3. Regionální politika – důvod a motivy existence, cíl, historický vývoj, pojetí, nástroje. Regionální politika v Evropské unii – historický vývoj, cíle, principy. Veřejná podpora a Evropské strukturální a investiční fondy (ESIF) a jejich vazba na cestovní ruch a hotelnictví. 4. Regionální politika v České republice – výchozí situace, legislativní rámec, podporované regiony (hospodářsky problémově, sociálně znevýhodněné, vojenské újezdy), institucionální zabezpečení. Regionální struktura České republiky – přirozená, kritéria pro vymezování VÚSC, regiony NUTS/LAU. 5. Regionální rozvoj a prostorové plánování – metodologie, prostorové a místní plánování. Územní rozvoj a plánování – postup, územní plán. Povolovací proces a jeho dopad na investiční výstavbu v hotelnictví. Udržitelný rozvoj – filozofie, pilíře. 6. Regionální disparity – vymezení pojmu, pojetí, vývoj, problematika řešení. Evropské a národní programy pro regionální rozvoj – evropské tematické, operační, přeshraniční programy, programy mezinárodní spolupráce, národní dotační tituly. 7. Osídlení a sídelní struktura – vývoj, struktura, koncepce osídlení, sídla, městské a venkovské komunity. Urbanizace, suburbanizace, desurbanizace – procesy a jejich specifika. 8. Význam veřejné správy v regionální ekonomice – veřejná správa (státní správa a samospráva), obce, vyšší územně správní celky, specializované územní orgány. Stavební úřad jako článek výkonu státní správy. 9. Strategie a programování regionálního rozvoje – strategické řízení, regionální a municipální management, programové zabezpečení. 10. Programy rozvoje obcí, měst a regionů – programy rozvoje obcí a regionů, účel, obsah, specifika, zpracování, strategické plánování. 11. Regionální rozvoj a cestovní ruch – vzájemný vztah, specifika, multiplikační efekty, region cestovního ruchu a jeho místo v obecném systému regionů. Regionální politika a její vztah k politice cestovního ruchu – analýza strategických dokumentů na úrovni státu. 12. Zhodnocení regionálních přínosů vybraného projektu cestovního ruchu a hotelnictví pro rozvoj destinace – multiplikační efekt, Ogilvieho vyrovnávací funkce a její využití v cestovním ruchu a hotelnictví. Teorie jádro – periferie. Schmidhauserův Walliský koeficient a dopad projektu na zaměstnanost. EIA a SEA. 13. Shrnutí a opakování učiva. Rozprava nad okruhy ke Státní závěrečné zkoušce. Příprava k ústní zkoušce.
- Literature
- required literature
- HÁN, Jan, Martina BERÁNEK, Stanislava BELEŠOVÁ, Dan MRKOS, Petr STUDNIČKA and Martina SOCHŮRKOVÁ. Vybrané kapitoly z hotelnictví a gastronomie. Svazek druhý - Ubytovací služby. 1st ed. Praha: Wolters Kluwer, 2016, 352 pp. Vybrané kapitoly z hotelnictví a gastronomie, 2. svazek. ISBN 978-80-7552-253-5. info
- TOTH, Petr, Jaroslav MACHÁČEK a René WOKOUN. Regionální a municipální ekonomie. 1. vyd. Praha: Oeconomica, 2011. 200 s. ISBN 978-80-245-1836-7.
- Assessment methods (in Czech)
- Ústní zkouška V KS seminární práce + ústní zkouška
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
Information on the extent and intensity of the course: 4-4-4.
- Enrolment Statistics (summer 2021, recent)
- Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/summer2021/CR058