UCP:HO023 Nápojová gastronomie - Informace o předmětu
HO023 Nápojová gastronomie
University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.zima 2010
- Rozsah
- 2/1. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Dana Johnová (přednášející)
Ing. Jana Sombergerová (přednášející)
Ing. Blanka Zimáková (přednášející) - Garance
- Ing. Dana Johnová
Katedra hotelnictví – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o. - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Hotelnictví (program UCP, BC) (2)
- Cíle předmětu
- Seznámit posluchače s nápojovou problematikou.
Znalosti: Výukový program je zaměřen na teoretické základy aplikované do odborné praxe. Podrobně se zaměříme na jednotlivé kategorie nápojů, které tvoří sortiment v tradiční gastronomii. Součástí cíle je podpořit výnosovost odborných gastronomických středisek z hlediska odborných znalostí a dovedností v oblasti nápojů.
Kompetence: Získat poznatky a dovednosti z oblasti odbornéhoposuzování nápojů pomocí senzorických analýz a degustačních technik.
Dovednosti: Základní barmanské techniky zahrnují nabídku v barových provozech, sestavení nabídky - barový lístek, receptury míchaných nápojů (podle standardů IBA a CBA). Techniky v prostředí baru, příprava míchaných nápojů standardních i nápojů sestavených podle vlastní receptury. - Osnova
- Význam nápojového sortimentu z hlediska gastronomie, výživy a nabídky.
- Kategorie jako významný sortiment z hlediska nutričních potřeb.
- Kategorie pitné vody a minerálních vod, nealkoholických nápojů, senzorické posuzování, nabídka.
- Sortiment čajů a kávy a jiných teplých nápojů, výroba a senzorické posuzování, specifika podávání.
- Světová produkce piva, sortiment rozdělený podle způsobů výroby a základních surovin.
- Víno - vývoj vinohradnictví, vinifikace, druhy a styly vín
- Enogastronomie, víno, senzorické posuzování a vnímání jednotlivých kategorií vín.
- Specifika podávání jednotlivých nápojů, dekantace, inventář.
- Bar: vývoj, osobnost barmana, technika práce, vybavení baru, provoz baru, zbožíznalství - výrobní technologie
- Destiláty - vývoj, druhy, uplatnění v gastronomi
- Likéry - vývoj, druhy, uplatnění v gastronomi
- Sestavení nabídky výnosových nápojových lístků, speciální nabídka nápojového sortimentu.
- Trendy v nápojové praxi, báze u míšených nápojů
- Literatura
- povinná literatura
- BUREŠOVÁ, Pavla. Sommelier v současné české gastronomii. 2007. ISBN 978-80-86578-72-9. info
- neurčeno
- MIKŠOVIC, Alexander, a kol. Bar, provoz&produkt. Praha: OFF, 1999. ISBN 80-238-3789-3. info
- Výukové metody
- Teoretická příprava a laboratorní cvičení, které vedou k osvojení si dovedností a implementace získaných poznatků do praxe Studenti budou zpracovávat studii v týmech a společně prezentovat - v průběhu cvičení Test písemný a praktická zkouška
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (zima 2010, nejnovější)
- Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/zima2010/HO023