HO023 Beverages

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Winter 2010
Extent and Intensity
2/1. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Ing. Dana Johnová (lecturer)
Ing. Jana Sombergerová (lecturer)
Ing. Blanka Zimáková (lecturer)
Guaranteed by
Ing. Dana Johnová
Katedra hotelnictví – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives
Seznámit posluchače s nápojovou problematikou.
Znalosti: Výukový program je zaměřen na teoretické základy aplikované do odborné praxe. Podrobně se zaměříme na jednotlivé kategorie nápojů, které tvoří sortiment v tradiční gastronomii. Součástí cíle je podpořit výnosovost odborných gastronomických středisek z hlediska odborných znalostí a dovedností v oblasti nápojů.
Kompetence: Získat poznatky a dovednosti z oblasti odbornéhoposuzování nápojů pomocí senzorických analýz a degustačních technik.
Dovednosti: Základní barmanské techniky zahrnují nabídku v barových provozech, sestavení nabídky - barový lístek, receptury míchaných nápojů (podle standardů IBA a CBA). Techniky v prostředí baru, příprava míchaných nápojů standardních i nápojů sestavených podle vlastní receptury.
Syllabus
  • Význam nápojového sortimentu z hlediska gastronomie, výživy a nabídky.
  • Kategorie jako významný sortiment z hlediska nutričních potřeb.
  • Kategorie pitné vody a minerálních vod, nealkoholických nápojů, senzorické posuzování, nabídka.
  • Sortiment čajů a kávy a jiných teplých nápojů, výroba a senzorické posuzování, specifika podávání.
  • Světová produkce piva, sortiment rozdělený podle způsobů výroby a základních surovin.
  • Víno - vývoj vinohradnictví, vinifikace, druhy a styly vín
  • Enogastronomie, víno, senzorické posuzování a vnímání jednotlivých kategorií vín.
  • Specifika podávání jednotlivých nápojů, dekantace, inventář.
  • Bar: vývoj, osobnost barmana, technika práce, vybavení baru, provoz baru, zbožíznalství - výrobní technologie
  • Destiláty - vývoj, druhy, uplatnění v gastronomi
  • Likéry - vývoj, druhy, uplatnění v gastronomi
  • Sestavení nabídky výnosových nápojových lístků, speciální nabídka nápojového sortimentu.
  • Trendy v nápojové praxi, báze u míšených nápojů
Literature
    required literature
  • BUREŠOVÁ, Pavla. Sommelier v současné české gastronomii. 2007. ISBN 978-80-86578-72-9. info
    not specified
  • MIKŠOVIC, Alexander, a kol. Bar, provoz&produkt. Praha: OFF, 1999. ISBN 80-238-3789-3. info
Teaching methods (in Czech)
Teoretická příprava a laboratorní cvičení, které vedou k osvojení si dovedností a implementace získaných poznatků do praxe Studenti budou zpracovávat studii v týmech a společně prezentovat - v průběhu cvičení Test písemný a praktická zkouška
Language of instruction
Czech
Follow-Up Courses
Further Comments
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Summer 2011, winter 2011, Summer 2012, winter 2012, Summer 2013.
  • Enrolment Statistics (Winter 2010, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/winter2010/HO023