UCP:HO165 Enogastronomy - Course Information
HO165 Enogastronomy
University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.Winter 2010
- Extent and Intensity
- 2/0. 3 credit(s). Type of Completion: z (credit).
- Teacher(s)
- Ing. Pavla Burešová, Ph.D. (lecturer)
- Guaranteed by
- Ing. Pavla Burešová, Ph.D.
Katedra hotelnictví – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd. - Prerequisites
- Předmět HO 165 navazuje a prohlubuje rozsah odborných znalostí získaných v odborných předmětech Wine Sommelier a Gastronomické služby – servis, kulinářství vyučovaných v bakalářském studiu. Enogastronomie je po staletí důležitou součástí národních rituálů u tradičních kultur.
- Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Hospitality and Spa Management (Study in Czech) (programme UCP, MGR) (2)
- Course objectives
- Cílem enogastronomie je seznámit posluchače s tradicemi a kulturně historickým vývojem vína a gastronomie, v jednotlivých regionech a zemích. Součástí studia je osvojení si principů párování pokrmů a nápojů. Při vytvoření podnikatelského záměru i provozu hotelu a gastronomických podniku je důležitá znalost enogastronomie pomocí které lze uplatňovat tradiční – regionální pokrmy, čerpající z tradic přípravy i lokálních surovin v kombinaci s místním vínem, vodou či obecně regionálně tradičními nápoji. Studenti si osvojí místní i zahraniční zvyklosti, celosvětový přehled o produkci a rozdílech v charakteru vín a pokrmů s ohledem na regionální terroir.;
Znalosti: Seznámeni se s vývojem a se základy vinifikace a vinohradnictví v Evropě i Novém světě. Dovedou rozlišit specifika a styly vín a význam podle základní výrobní technologie a smyslového hodnocení.;
Kompetence: Absolvent získá všeobecný přehled o světovém vinařství a je schopen se orientovat v nabídce s cílem uplatnění vhodných vín v gastronomické nabídce.;
Dovednosti: Student předmětu je schopen víno nakoupit a pak dobře prodat ke spokojenosti klienta. S tím souvisí i další dovednosti – uskladnění, servis a poradenství. - Syllabus
- Úvod do problematiky, seznámení s pojmy, historický vývoj enogastronomie
- 2. Světové vinařství a vinohradnictví – podmínky pro pěstování révy
- 3. Senzorické a chemické analýzy vín, objektivní závěry hodnocení
- 4. Základní klasifikační znaky vín v zemích EU
- 5. Enologie zemí východní a střední Evropy – komparace stylů vín
- 6. Charakter nejznámější moštové světové odrůdy vinné révy
- 7. Nakupování vín, uchovávání vín, podmínky pro zrání – En primeur, Francie
- 8. Charakter vín z Nového světa: Austrálie, Nový Zéland, aspekty ovlivňující kvalitu nápojů
- 9. Charakter vín z Číny, Kanady, Brazílie a specifika pěstování a charakter vín
- 10. Vinný list a menu
- 11. Vody, pivo, destiláty, likéry a míchané nápoje v enogastronomii
- 12. Vytvoření menu a vzájemné harmonizování pokrmů a nápojů
- 13. Trendy a nové technologie v enologii a gastronomii
- Literature
- required literature
- BUREŠOVÁ, P., Sommelier v současné české gastronomii, skripta, VŠH. Praha 2007 Vinařský zákon č. 216/2000 Sb., vyhl. 297/2000 Sb, 298/2000 Sb., 299/2000 Sb, č.324/2004 Sb.
- VACCARINI, G., Jak rozumět vínu, SUN: 2008, ISBN 978-80-7371-232
- JOHNSON. H., ROBINSONOVA. J. Světový atlas vína, Anopres IT, Praha 2008, ISBN 978-3-8338-1781-6
- Teaching methods
- ectures, class discussion, group projects, presentations by professionals in the sectors
- Assessment methods
- final (group) project
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
- Enrolment Statistics (Winter 2010, recent)
- Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/winter2010/HO165