UCP:HOE48 Nápojová gastronomie - Informace o předmětu
HOE48 Beverages
University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.zima 2013
- Rozsah
- 2/2. 5 kr. Doporučované ukončení: zk. Jiná možná ukončení: z.
- Vyučující
- Ing. Vladimíra Mrázová, Ph.D. (přednášející)
Ing. Vladimíra Mrázová, Ph.D. (cvičící) - Garance
- Ing. Pavla Burešová, Ph.D.
Katedra hotelnictví – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
Kontaktní osoba: Ing. Vladimíra Mrázová, Ph.D. - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Hotelnictví (program UCP, BC) (2)
- Cíle předmětu
- It explains the most important parts as procedures during production of traditional beverages in our country and compares them with the situation in some other countries - France, Italy, China, Sveden... Students can knowledge of beverage – current situation and perspectives, individual elements affecting quality, production from the marketing point of view, purchases and storing and their sources of production.The great attention is paid to the tasting procedure – sensory analysis, point systems – and serving beverages.
- Osnova
- 1. Importance of beverages from the gastronomic view, cathegorisation 2. Beverages from the view of Nutrition 3. Drink water, mineral waters, nonalcoholic drinks, tasting, offer - tasting 4. Tea, cofee and other hot drinks - cathegories, offer. Production, tasting, evaluation, offer, serving - casting of different cathegories, practising 5. World production of beer, cathegories, production, materials. Visiting to brewery 6. Wine, winegrowing, winemaking, styles and varieties 7. Enogastronomy, winetasting, rules, awarding 8. Specification of serving of different beverages, decantation, service inventory , illustrations with sommelier 9. Bar: development, authority and character of barman, technics, bar equipment, bar working, goods, technologies - visiting to bar 10. Spirits – history, development, types, application in gastronomy 11. Liquers - history, development, types, application in gastronomy 12. Creation of beverages list, spetial offer 13. Trends, long drinks, short drinks …
- Literatura
- povinná literatura
- Gasnier, V. Drinks. 512 p. ISBN 9780756613235
- Kevin Sinnott. 2010. Coffee. ISBN 1592535631
- Michael Jackson. 2007. Beer, 288 p. ISBN 0756631556
- Výukové metody
- Theory of beverages and Application of theory in practice Knowledge of all cathegories of beverages , history, quality Capability and proposal of beverages lists in restaurants, bars, hotels, catering and gastronomy Application in practice, serving, offer and sale of beverages Tasting possibility and Knowledge of differences as for the quality Basic knowledge of Barman, bartender and barkeeper profession adn career
- Vyučovací jazyk
- Angličtina
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Poznámka k ukončení předmětu: z | zk
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (zima 2013, nejnovější)
- Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/zima2013/HOE48