UCP:CR028 Kulturní dědictví a cestovní r - Informace o předmětu
CR028 Kulturní dědictví a cestovní ruch
University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.zima 2014
- Rozsah
- 2/0. 3/3/3. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Mgr. Monika Klímová (přednášející)
Ing. Šárka Tittelbachová, Ph.D. (přednášející) - Garance
- Ing. Šárka Tittelbachová, Ph.D.
Katedra cestovního ruchu – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
Dodavatelské pracoviště: Katedra cestovního ruchu – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o. - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
- Cíle předmětu
- Cíle předmětu: Student dokáže charakterizovat základní prvky jednotlivých slohů a uvést příklady z České republiky. Student umí vysvětlit pojem kulturní dědictví a vývoj jeho ochrany v historických souvislostech. Umí charakterizovat a na praktických příkladech demonstrovat hlavní principy památkové péče včetně legislativy, koncepcí a hlavních institucí v České republice. Rozezná jednotlivé složky kulturního dědictví, dokáže definovat roli kulturního dědictví v cestovním ruchu a bariéry při jeho využití při tvorbě produktu kulturního cestovního ruchu destinace.
- Osnova
- 1. Vývoj architektury v Českých zemích – románský a gotický sloh, renesance. 2. Architektura v 17., 18. a 19. století – baroko, klasicismus, empír a historizující slohy. 3. Od přelomu 19. a 20. století do současnosti – secese, kubismus, funkcionalismus, poválečná architektura, současná architektura. 4. Vymezení základní terminologie - kulturní dědictví a jeho složky, památková péče. 5. Historický vývoj ochrany kulturního dědictví a památkové péče. 6. Hlavní principy památkové péče. 7. Vývoj památkové péče na území České republiky – legislativa, koncepce, instituce. 8. Kulturní památky (NKP, KP, Památka místního významu), Památkové rezervace (Městská, vesnická, archeologická), Světové dědictví – místa UNESCO. 9. Nehmotné kulturní dědictví 10. Tradiční gastronomie ve vztahu ke kulturnímu dědictví a její využití v cestovním ruchu 11. Principy tvorby produktu kulturního cestovního ruchu. 12. Bariéry a limity využití kulturního dědictví při tvorbě produktu kulturního cestovního ruchu. 13. Závěrečné shrnutí, diskuse.
- Literatura
- doporučená literatura
- • OLIVERIUSOVÁ, J. (2011): Nástin dějin kultury. IDEA SERVIS, Praha. ISBN 978-80-85970-72-2.
- • TITTELBACHOVÁ, Š. (2011): Turismus a veřejná správa.GradaPublishing a.s., Praha. ISBN 978-80-247-3842-0. Kapitola 6.
- Seznam světového a kulturního dědictví
- Zákon č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči
- • Metodický pokyn pro vedení Seznamu nemateriálních statků TLK ČR čj MK 70223 2
- • Kolektiv autorů (2006): Atlas cestovního ruchu České republiky. MMR ČR, Praha. ISBN 80-239- 7256-1
- • MINISTERSTVO KULTURY (2009): Státní kulturní politika České republiky 2009 – 2014. Praha. ISBN 978-80-86310-83-1
- neurčeno
- • Organizační struktura NPÚ [online]. 2013-03-25 [cit.2013-03-25] Dostupné na WWW http://www.npu.cz/pro-odborniky/pracoviste-npu/
- • Charta mezinárodního kulturního turismu[online]. 2013-03-25 [cit.2013-03-25]. Dostupné na WWW : http://www.whitr-ap.org/themes/69/userfiles/download/2013/2/28/vqev6ibfgtbbewh.pdf
- Výukové metody
- Teoretická příprava, diskuse.
- Metody hodnocení
- Zpracování aktuálního tématu týkajícího se kulturního turismu formou seminární práce, diskuse. Závěrečný zkouškový písemný test.
- Statistika zápisu (zima 2014, nejnovější)
- Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/zima2014/CR028