UCP:HO105 Hotel Engineering - Course Information
HO105 Hotel Engineering
University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.winter 2015
- Extent and Intensity
- 2/2/0. 5 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- Ing. Petr Studnička, PhD. (lecturer)
Ing. Petr Studnička, PhD. (seminar tutor) - Guaranteed by
- Ing. Petr Studnička, PhD.
Contact Person: Ing. Petr Studnička, PhD. - Course Enrolment Limitations
- The course is offered to students of any study field.
- Course objectives (in Czech)
- Cílem předmětu je objasnění zákonitostí jednotlivých činností od výstavby až po přípravu hotelového provozu, tj. od
investičního záměru přes architektonický záměr, projektovou dokumentaci, stavební řízení, úlohu generálního dodavatele, uživatele a provozovatele až po kolaudační řízení. Pozornost je věnována činnosti jednotlivých úseků hotelového provozu v období před zahájením provozu až po otevření hotelu.
Znalosti: Student umí využívat a orientovat se v problematice Facility Managementu, Property Managementu, hotelovém developmentu (výstavba hotelového a gastronomického provozu), správy nemovitostí a údržby budov. Student ovládá základy stavebního zákona, který je v České republice platný.
Dovednosti: Student dovede využívat znalosti a aplikovat je při řízení hotelu při jeho výstavbě, přípravě provozu i následném provozování.
Schopnosti: Student využívá svých schopností při řízení zaměstnanců v top managementu i při řízení týmu spolupracovníků, kdy prokáže své manažerské schopnosti jako vůdčí osobnost. Je schopen komunikovat s firmami zajišťujícími outsourcingové služby a bude moci posoudit vhodnost implementace těchto služeb v hotelovém provozu. - Syllabus (in Czech)
- 1. Vymezení pojmů - hotel, hotelnictví, inženýrství. Postavení ubytovacích služeb v sektoru cestovního ruchu. Členění ubytovacích zařízení.
- 2. Historický vývoj hotelnictví na území našeho státu a ve světě - kapacity hotelových podniků, instituce podílející se na řízení hotelnictví, kontrolní činnost v hotelnictví.
- 3. Postup přípravy hotelového provozu - investiční záměr, studie proveditelnosti, architektonický záměr, architektonická studia, projektová dokumentace.
- 4. Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu - územní plán, územní řízení, územní rozhodnutí, stavební povolení, kolaudační řízení.
- 5. Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu - postavení stavebního úřadu, výkon činností státní správy, správní poplatky.
- 6. Zhotovitel stavby, stavební deník, uživatel stavby, technický dozor stavby, kontrolní dny.
- 7. Příprava hotelového provozu - aktivity v období pre-openingu, harmonogram činností, krizový plán, marketingový plán, finanční plán, akční plán.
- 8. Uvedení hotelu do provozu - přejímka stavby a jiných dodávek, dovybavení hotelu, otevření hotelu, uvedení hotelu do provozu.
- 9. Úseky hotelového provozu - PR, HR, Sales a Marketing, finanční, technický (BOZP a PO, PENB).
- 10. Úseky hotelového provozu - ubytovací, stravovací, úsek ředitele.
- 11. Hlavní trendy v hotelnictví - cenotvorba a poměrové ukazatele, RYM, nové technologie, rostoucí konkurence, franchising, podpora sociálního cestovního ruchu.
- 12. Legislativní novinky v hotelnictví a gastronomii - označování lihu, označování alergenů, elektronická evidence tržeb, ochrana veřejného zdraví (zákaz kouření).
- 13. Shrnutí učiva.
- Literature
- required literature
- ČERTÍK, M., STUDNIČKA, P. Hotelové inženýrství. Praha: VŠH, 41 s. ISBN 978-80-87411-57-5
- recommended literature
- KŘÍŽEK, F., NEUFUS, J. Moderní hotelový management. Praha: Grada Publishing, 2011. 195 s. ISBN 978-80-247-3868-0.
- Teaching methods (in Czech)
- Přednášky; projekty včetně ústní obhajoby; podkladové materiály na semináře
Témata projektů
Územní plán jako regulační nástroj výstavby ubytovacího zařízení
Postavení stavebního úřadu v systému státní správy v České republice
Výhody a nevýhody outsourcingu v hotelovém provozu
Příprava zavedení elektronické evidence tržeb v sektoru HORECA
Průkaz energetické náročnosti budovy ve vztahu k hotelnictví - Assessment methods (in Czech)
- Obsah předmětu: Prezenční studium/Kombinované studium (hodin)
Přednášky: 26/15
Semináře: 26/0
Požadavky na zakončení: Prezenční studium/Kombinované studium
Účast na semináři: 20/0
Seminární práce: 30/0
Písemný test: 50/100
Celkem: 100/100 - Language of instruction
- Czech
- Enrolment Statistics (winter 2015, recent)
- Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/winter2015/HO105