MG001 Management

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
winter 2015
Extent and Intensity
2/1/0. 4 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
doc. Ing. Petr Čech, Ph.D. (lecturer)
doc. Ing. Petr Čech, Ph.D. (seminar tutor)
Ing. Bc. Jan Chromý, Ph.D. (alternate examiner)
Guaranteed by
doc. Ing. Petr Čech, Ph.D.
Katedra managementu – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
there are 7 fields of study the course is directly associated with, display
Course objectives (in Czech)
Předmět Management má za cíl seznámit studenty se základy teorie řízení podniku. Objasňuje základní principy rozhodování řídících pracovníků i procesy, které při řízení organizací používají. Pozornost je věnována také manažerské etice, profesním i osobnostním požadavkům kladeným na manažera či jejich vystupování na veřejnosti. Předmět studenty seznamuje se základy teorie manažerské komunikace, teorie konfliktů a jejich řešení či s funkcí strategického a operačního managementu. Významné je i připomenutí kontroly a krizového řízení v organizaci. Cílem předmětu je na základě výše uvedených teoretických základů připravit posluchače pro následné studium ekonomických předmětů, ale také pro úspěšný výkon manažerských funkcí po absolvování školy

Znalosti: Student získá základní přehled o řízení podniku, o úloze managementu a rozhodovacích procesech. Pozornost je věnována také vývoji teorií řízení a jejich aplikaci na praxi.

Schopnosti: Student by absolvováním předmětu měl být schopen orientovat se ve fungování podniků, jejich organizační struktuře, v rozhodovacích procesech a využívání informací v organizaci a úloze manažera ve firmě. Předmět tvoří základ uplatnění absolventa školy v hospodářských organizacích.

Dovednosti: Absolvování předmětu by mělo přispět ke schopnosti studenta orientovat se v činnosti managementu firem se zaměřením na služby, hotelnictví či cestovní ruch. Student v rámci výuky tohoto předmětu získává základní návyky vysokoškolského studia, učí se samostatné práci s literaturou a ostatními prameny.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Vymezení pojmu management, vývoj teorie managementu.
  • 2. Úloha managera (manažerské úrovně a role, manažerská kariéra, etické aspekty managementu).
  • 3. Rozhodování jako součást řízení (typy rozhodování, jejich výhody a nevýhody).
  • 4. Plánování (klasifikace plánů, stanovení cílů a priorit, zásady efektivního plánování).
  • 5. Organizování a organizační architektura.
  • 6. Řízení lidí.
  • 7. Vedení lidí v organizacích.
  • 8. Řízení implementace.
  • 9. Úloha kontroly v řízení, krizové řízení a jeho typy.
  • 10. Komunikace v řízení, formy a poruchy v komunikaci, komunikační dovednosti (vedení porad, asertivní komunikace, naslouchání, kladení otázek, neverbální komunikace).
  • 11. Manažerské dovednosti (prezentace, vyjednávání, řízení času, obtížně zvládnutelní lidé, tvorba návrhů).
  • 12. Strategický management.
  • 13. Základy provozního managementu, změny a inovace ve vztahu k managementu.
Literature
    required literature
  • VODÁČEK, Leo a Oĺga VODÁČKOVÁ, Moderní management v teorii a praxi. 3. rozšířené vyd. Praha: Management Press, 2013. 360 s. ISBN 978-80-7261-232-1.
  • VEBER, Jaromír a kol. Management. Základy - moderní manažerské přístupy - výkonnost a prosperita. Dotisk 2. aktualizovaného vyd. Praha: Management Press, 2014. 736 s. ISBN 978-80-7261-274-1.
    recommended literature
  • VEBER, Jaromír. Management. 2nd ed. Praha: Management Press, 2009, 736 pp. ISBN 978-80-7261-200-0. info
  • DONELLY, James H. and James L. GIBSON. Fundamentals of Management. 1. (dotisk). Praha: Grada, 2000, 824 pp. ISBN 80-7169-422-3. info
Teaching methods (in Czech)
Student K-formy zpracuje seminární práci na zadané téma, které se váže na základní okruhy předmětu. Seminární práce má přispět k prohloubení znalostí studenta ve zvoleném tématu, k jeho schopnosti formulovat odborný text a pracovat s literaturou a dalšími zdroji. Rozsah seminární práce stanoví příslušný pedagog (cca 10 stran). Práce bude odevzdána před ukončením kurzu a její úroveň bude ohodnocena dle stupnice ECTS. Bez uznané seminární práce student nemůže absolvovat zkoušku.
Assessment methods (in Czech)
Obsah předmětu:
Prezenční studium/Kombinované studium (hodin)
Přednášky - 26/15
Semináře - 13/0
Samostatná příprava - 61/85
Celkem - 100/100


Požadavky na zakončení:
Prezenční studium/Kombinované studium (váha v %)
Seminární práce - 0/40
Ústní zkouška - 100/60
Celkem - 100/100
Zvláštní podmínky a podrobnosti - min. 75 % účast na seminářích (prez.)
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
Information on completion of the course: z | zk
The course can also be completed outside the examination period.
The course is taught: every week.
Note related to how often the course is taught: KS: 5|5|5 tj. 15h celkem.
The course is also listed under the following terms Winter 2008, Winter 2009, Winter 2010, winter 2011, winter 2012, winter 2013, Summer 2014, winter 2014, summer 2015, summer 2016, winter 2016, summer 2017, winter 2017, summer 2018, winter 2018, winter 2019, winter 2020, winter 2021, winter 2022, winter 2023, winter 2024.
  • Enrolment Statistics (winter 2015, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/winter2015/MG001