CR074 Gastrotourism

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
winter 2017
Extent and Intensity
2/0/0. 3 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Mgr. Věra Fišerová (lecturer)
Ing. Anna Ulrichová, PhD. (seminar tutor)
Guaranteed by
Ing. Petr Studnička, PhD.
Katedra cestovního ruchu – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
The capacity limit for the course is 28 student(s).
Current registration and enrolment status: enrolled: 0/28, only registered: 0/28
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je seznámit studenty s významem gastronomie pro rozvoj cestovního ruchu v destinacích včetně základního členění gastroturismu. Důraz je kladen na pojetí gastronomie jako antropogenní nehmotné atraktivity v rámci primární nabídky destinace cestovního ruchu.
Znalosti: Student získá základní přehled o postavení gastronomie v cestovním ruchu, včetně návaznosti a důležitosti gastroturismu na nabídku cestovního ruchu jak na národní, tak na regionální úrovni.
Dovednosti: Student je schopen aplikovat získané teoretické poznatky z problematiky gastroturismu na středním stupni řízení destinace cestovního ruchu v podmínkách České republiky. Dovede zdůvodnit a podepřít argumenty využívané produkty regionální gastronomie.
Schopnosti: Student je na základě získaných znalostí schopen porozumět významu gastronomie v cestovním ruchu v tržních podmínkách, zvolit správnou nabídku regionálních gastronomických produktů, umí nastavit vztahy spolupráce v destinaci s vhodnými partnery v rámci specializovaných produktů a projektů (hoteliéři, restauratéři).
Syllabus (in Czech)
  • 1. Definice pojmů cestovní ruch, gastronomie a gastroturismus - členění, druhy a formy, typologie.
  • 2. Gastroturismus - vymezení pojmu, trendy, význam v nabídce destinace, členění, segment LOHAS, přístup FLOSS.
  • 3. Gastronomie na Seznamu UNESCO - formy zápisu, jídlo jako součást cestovního ruchu, nabídka destinací cestovního ruchu.
  • 4. Motivace k účasti v rámci gastroturismu - gurmán, kulinářský turista, kulturní cestovní ruchu, nabídka pokrmů a nápojů v České republice.
  • 5. Vztah gastroturismu a rozvoje destinace cestovního ruchu - kulinářské regiony a produkty, gastronomické trendy, eventy.
  • 6. Legislativa EU a ČR - ochrana spotřebitele a hygiena potravin, označování alergenů, označení původu, zeměpisné označení, zaručená tradiční specialita.
  • 7. Projekty podporující regionální gastronomii - Czech Specials, značka Klasa, Regionální potravina, biopotraviny, farmářské trhy.
  • 8. Klamavé praktiky v gastronomii - označování potravin, stínová ekonomika, mediální kampaně.
  • 9. Regionální gastronomie - Čechy, Morava a Slezsko, sousední země, Evropa, svět, ochutnávka regionálních produktů. Pokrmy a nápoje nesoucí jména významných osobností.
  • 10. Shrnutí učiva. Seznámení se s vybranými regionálními a lokálními pokrmy a nápoji.
Literature
    recommended literature
  • MAIR, M., WAGNER, D. Culinary Tourism - Products, Regions, Tourists, Philosophy. Wien : Springer, 2012. 202 s. ISBN 978-3-7091-1165-9.
Teaching methods (in Czech)
Přednášky; projekty včetně ústní obhajoby; ochutnávka regionálních a lokálních produktů
Témata projektů
Analýza televizních pořadů o vaření
Průvodce Michelin a restaurace v České republice
Kosher a Halal strava
Fast Food versus Slow Food
Projekt EDEN 2015 na téma lokální gastronomie
Assessment methods (in Czech)
Obsah předmětu: Prezenční studium/Kombinované studium (hodin)
Přednášky: 0/0
Semináře: 20/4
Požadavky na zakončení: Prezenční studium/Kombinované studium
Účast na semináři: 30/0
Seminární práce: 70/100
Celkem: 100/100
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
Information on the per-term frequency of the course: VP.
Note related to how often the course is taught: VP.
The course is also listed under the following terms winter 2012, Summer 2013, winter 2013, Summer 2014, winter 2015, winter 2016, summer 2017, summer 2019, summer 2020, summer 2021, summer 2022, summer 2023, summer 2024.
  • Enrolment Statistics (winter 2017, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/winter2017/CR074