HO118 Gastronomic Concepts

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
winter 2019
Extent and Intensity
2/0/0. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Ing. Petr Studnička, PhD. (lecturer)
Guaranteed by
Ing. Petr Studnička, PhD.
Katedra hotelnictví – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Course Enrolment Limitations
The course is offered to students of any study field.
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je seznámit studenty s vývojem gastronomických konceptů v České republice a ve světě a zdůraznit současný stav typologie stravovacích zařízení a gastronomických struktur.
Znalosti: Student zná význam gastronomie a stravovacích zařízení v systému cestovní ruch a zná nové gastronomické koncepty jak v tuzemsku, tak v zahraničí, které ovlivňují typologii stravovacích zařízení.
Dovednosti: Student dokáže definovat základní ekonomické ukazatele stravovacích služeb a formy podnikání v gastronomických službách a na základě jejich historického vývoje vytvořit návrh nového konkurenceschopného gastronomického konceptu.
Schopnosti: Absolvent je schopen analyzovat výhody a nevýhody jednotlivých gastronomických konceptů s přihlédnutím k aktuálním trendům v gastronomii.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Vymezení základních pojmů (pohostinství, společné stravování, gastronomie, restaurační /otevřené/ a institucionální /uzavřené/ stravování, gastronomické koncepty).
  • 2. Zařazení stravovacích služeb do systému cestovní ruch.
  • 3. Kulinářský cestovní ruch (gastroturismus), základní ekonomické ukazatele a statistické údaje.
  • 4. Vývoj gastronomických služeb v České republice a ve světě.
  • 5. Typologie stravovacích zařízení a gastronomických struktur.
  • 6. Dostupnost gastronomických služeb a jejich vliv na vybavenost území.
  • 7. Formy podnikání v gastronomických službách.
  • 8. Nové gastronomické koncepty v restauračním stravování.
  • 9. Nové gastronomické koncepty v institucionálním stravování.
  • 10. Zaměstnanecký benefit – stravenky a poukázkové systémy, FKSP.
  • 11. Označení původu potravin v EU a v ČR, značky kvality potravin, systém rychlého hlášení RASFF.
  • 12. Aktuální trendy v gastronomii a jejich vliv na gastronomické koncepty.
  • 13. Shrnutí učiva.
Literature
    required literature
  • BUREŠOVÁ, P., ZIMÁKOVÁ, B., ČERTÍK, M., HÁN, J. Vybrané kapitoly z hotelnictví a gastronomie – svazek první: Gastronomické služby. Praha: Wolters Kluwer, 2014. 153 s. ISBN 978-80-7478-498-9
  • PATÚŠ, P., MARUŠKOVÁ, J. Manažment prevádzky hotela. Banská Bystrica: DALI-BB, 2014. 215 s. ISBN 978-80-8141-074-1.
    recommended literature
  • ČERTÍK, M. K etapizaci vývoje stravovacích služeb. In Czech Hospitality and Tourism Papers č. 1/2005. Praha: VŠH, 2005. ISSN 1801-1535.
  • KOTÍKOVÁ, H. Nové trendy v nabídce cestovního ruchu. Praha: Grada, 2013. 208 s. ISBN 978-80-247-4603-6.
Teaching methods (in Czech)
Přednášky; podkladové materiály
Témata projektů
Výhradně v přímé vazbě na gastronomii s využitím elektronické databáze Ebsco Publishing
Assessment methods (in Czech)
Obsah předmětu: Prezenční studium/Kombinované studium (hodin)
Přednášky - 20/9
Semináře - 0/0
Požadavky na zakončení: Prezenční studium/Kombinované studium (váha v %)
Student prezenční i kombinované formy studia zpracuje rešerši vybraného zahraničního zdroje se zaměřením na gastronomické koncepty s využitím elektronické databáze Ebsco Publishing. - 20/20
Ústní zkouška (výběr 1 okruhu z 15) - 80/80
Celkem - 100/100
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
Information on the extent and intensity of the course: KS 3-3-3.
The course is also listed under the following terms summer 2017, summer 2018, summer 2019, winter 2020, winter 2021, winter 2022, winter 2023.
  • Enrolment Statistics (winter 2019, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/winter2019/HO118