HO118 Gastronomic Concepts

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
summer 2018
Extent and Intensity
2/0/0. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Ing. Petr Studnička, PhD. (lecturer)
Guaranteed by
Ing. Petr Studnička, PhD.
Katedra hotelnictví – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Course Enrolment Limitations
The course is offered to students of any study field.
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je seznámit studenty s vývojem gastronomických konceptů v České republice a ve světě a zdůraznit současný stav typologie stravovacích zařízení a gastronomických struktur.
Znalosti: Absolvent předmětu zná význam gastronomie a stravovacích zařízení v systému cestovní ruch a zná nové gastronomické koncepty jak v tuzemsku, tak v zahraničí, které ovlivňují typologii stravovacích zařízení.
Dovednosti: Absolvent dokáže definovat základní ekonomické ukazatele stravovacích služeb a formy podnikání v gastronomických službách a na základě jejich historického vývoje vytvořit návrh nového konkurenceschopného gastronomického konceptu.
Schopnosti: Absolvent je schopen analyzovat výhody a nevýhody jednotlivých gastronomických konceptů s přihlédnutím k aktuálním trendům v gastronomii.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Vymezení základních pojmů (pohostinství, společné stravování, gastronomie, restaurační a institucionální stravování, gastronomické koncepty)
  • 2. Zařazení stravovacích služeb v systému cestovní ruch, kulinářský cestovní ruch (gastroturismus), základní ekonomické ukazatele a statistické údaje
  • 3. Vývoj gastronomických služeb v České republice a ve světě včetně typologie gastronomických podniků
  • 4. Prostředí pro podnikání v gastronomických službách
  • 5. Legislativní změny dopadající na gastronomii
  • 6. Kontrolní činnost a státní dozorové orgány v gastronomii
  • 7. Nové gastronomické koncepty v restauračním a institucionálním stravování
  • 8. Aktuální trendy v gastronomii a označování potravin
  • 9. Případová studie Mohndorf Armschlag (Rakousko)
  • 10. Shrnutí učiva
Literature
    required literature
  • BUREŠOVÁ, P., ZIMÁKOVÁ, B., ČERTÍK, M., HÁN, J. Vybrané kapitoly z hotelnictví a gastronomie – svazek první: Gastronomické služby. Praha: Wolters Kluwer, 2014. 153 s. ISBN 978-80-7478-498-9
    recommended literature
  • ČERTÍK, M. K etapizaci vývoje stravovacích služeb. In Czech Hospitality and Tourism Papers č. 1/2005. Praha: VŠH, 2005. ISSN 1801-1535.
  • KOTÍKOVÁ, H. Nové trendy v nabídce cestovního ruchu. Praha: Grada, 2013. 208 s. ISBN 978-80-247-4603-6.
Assessment methods (in Czech)
Student prezenční i kombinované formy studia zpracuje rešerši vybraného zahraničního zdroje se zaměřením na gastronomické koncepty s využitím elektronické databáze Ebsco Publishing.
Předmět je ukončen ústní zkouškou, která se skládá se z 2 částí - rozprava o rešerši, výběr 1 teoretického okruhu z 15.
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
Information on the extent and intensity of the course: KS 4.
The course is also listed under the following terms summer 2017, summer 2019, winter 2019, winter 2020, winter 2021, winter 2022, winter 2023.
  • Enrolment Statistics (summer 2018, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/summer2018/HO118