UCP:HO118 Gastronomic Concepts - Course Information
HO118 Gastronomic Concepts
University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.summer 2018
- Extent and Intensity
- 2/0/0. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- Ing. Petr Studnička, PhD. (lecturer)
- Guaranteed by
- Ing. Petr Studnička, PhD.
Katedra hotelnictví – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd. - Course Enrolment Limitations
- The course is offered to students of any study field.
- Course objectives (in Czech)
- Cílem předmětu je seznámit studenty s vývojem gastronomických konceptů v České republice a ve světě a zdůraznit současný stav typologie stravovacích zařízení a gastronomických struktur.
Znalosti: Absolvent předmětu zná význam gastronomie a stravovacích zařízení v systému cestovní ruch a zná nové gastronomické koncepty jak v tuzemsku, tak v zahraničí, které ovlivňují typologii stravovacích zařízení.
Dovednosti: Absolvent dokáže definovat základní ekonomické ukazatele stravovacích služeb a formy podnikání v gastronomických službách a na základě jejich historického vývoje vytvořit návrh nového konkurenceschopného gastronomického konceptu.
Schopnosti: Absolvent je schopen analyzovat výhody a nevýhody jednotlivých gastronomických konceptů s přihlédnutím k aktuálním trendům v gastronomii. - Syllabus (in Czech)
- 1. Vymezení základních pojmů (pohostinství, společné stravování, gastronomie, restaurační a institucionální stravování, gastronomické koncepty)
- 2. Zařazení stravovacích služeb v systému cestovní ruch, kulinářský cestovní ruch (gastroturismus), základní ekonomické ukazatele a statistické údaje
- 3. Vývoj gastronomických služeb v České republice a ve světě včetně typologie gastronomických podniků
- 4. Prostředí pro podnikání v gastronomických službách
- 5. Legislativní změny dopadající na gastronomii
- 6. Kontrolní činnost a státní dozorové orgány v gastronomii
- 7. Nové gastronomické koncepty v restauračním a institucionálním stravování
- 8. Aktuální trendy v gastronomii a označování potravin
- 9. Případová studie Mohndorf Armschlag (Rakousko)
- 10. Shrnutí učiva
- Literature
- required literature
- BUREŠOVÁ, P., ZIMÁKOVÁ, B., ČERTÍK, M., HÁN, J. Vybrané kapitoly z hotelnictví a gastronomie – svazek první: Gastronomické služby. Praha: Wolters Kluwer, 2014. 153 s. ISBN 978-80-7478-498-9
- recommended literature
- ČERTÍK, M. K etapizaci vývoje stravovacích služeb. In Czech Hospitality and Tourism Papers č. 1/2005. Praha: VŠH, 2005. ISSN 1801-1535.
- KOTÍKOVÁ, H. Nové trendy v nabídce cestovního ruchu. Praha: Grada, 2013. 208 s. ISBN 978-80-247-4603-6.
- Assessment methods (in Czech)
- Student prezenční i kombinované formy studia zpracuje rešerši
vybraného zahraničního zdroje se zaměřením na gastronomické koncepty s využitím elektronické databáze Ebsco Publishing.
Předmět je ukončen ústní zkouškou, která se skládá se z 2 částí - rozprava o rešerši, výběr 1 teoretického okruhu z 15. - Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
Information on the extent and intensity of the course: KS 4.
- Enrolment Statistics (summer 2018, recent)
- Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/summer2018/HO118